Skumbollsrulle med chokladmaräng

Ett av mina populäraste inlägg förra året är min Skumbollskladdkaka, och jag förstår varför för den är verkligen grymt god! Det där skummet på är så gott att man inte vill sluta äta...luftig, len, fluffig och riktigt krämig. Jag kände direkt att jag måste prova att göra något annat bakverk med det där härliga skummet. Sist när jag gjorde en Budapestrulle så slog det mig att man kan byta ut hasselnöten i marängen till kokos, och det var så jag kom på idén till denna rulltårta. Den består alltså av en kokosmaräng som är smaksatt med kakao, en härlig skumbollsfyllning. Rullen ringlas sedan med en härlig chokladganache innan man strö på med kokosflingor. Om ni undrar hur den var så kan jag meddela att den var gudomligt god! (PS. Använd glutenfri choklad till ganachen så blir den helt glutenfri!)
Marängbotten
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl strösocker
1/2 dl maizena
1,5 msk kakao
4 st äggvitor
1 dl strösocker
 
Fyllning
1 st gelatinblad
2 1/2 msk vatten
1/2 dl glykos
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 st äggvitor
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
 
Chokladganache
100 g choklad
1/2 dl grädde
20 g smör
 
Garnering 
kokosflingor
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Mixa kokosflingorna så fint som möjligt. Blanda kokosen med strösocker och maizena i en bunke. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna med en slickepott tills allt är välblandat. Spritsa ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Spritsa ca 17-18 plåtlånga strängar tätt intill varandra eller tills smeten tar slut. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna. Lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt. 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över chokladmarängen. Rulla ihop till en rulltårta från ena långsidan. 
Hacka chokladen till chokladganachen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Ringla över ganachen över rulltårtan och strö på kokosflingor. 
 
Kategori:
Choklad, Glutenfritt, Kokos, Maräng, Rulltårta

Skumbollsrulltårta, Skumbollsrulle, Gräddbullerulltårta, Mums-mumsrulltårta

Kommentera


Kommentarer

Maria

Verkar helt galet gott det där... Får nog testa och göra en sådan vid tillfälle :)

Svar: Den var väldigt god, så jag tycker absolut att du ska testa! :)
Cake by Mary

Adrian Gustafsson

Vad fin och intressant blogg du har! :)

Har precis börjat blogga själv, bloggar om allt från inredning,hemmafix, matlagning, bakning och musik.

kika gärna in min blogg när du har möjlighet!:
http://stuffbyadrian.blogg.se/

Svar: Åh, vad roligt att du gillar bloggen! :)
Kul, då ska jag kika in där!
Trevlig helg!
Cake by Mary

Lena Asp

Måste verkligen testa! Funkar det att frysa den? Vad gör du med alla gulor?

Svar: Det tycker jag du ska göra! Den är riktigt god! 😋 Den ska gå bra att frysa in. Av äggulorna tänkte jag göra en limecurd, men det slutade med att jag blandade de med 3 hela ägg och gjorde en grekisk omelett istället! 😀
Cake by Mary

Lena Asp

Ska det verkligen stå 1 dl socker på två ställen i receptet till marängbotten?

Svar: Ja, det stämmer! 1 dl blandar du med kokosen och de andra torra ingredienserna, och den andra blandar du med äggvitorna.
Cake by Mary

lena asp

Tack! :)

MALINDENISE

Gott!! :D

Svar: Ja, den blev riktigt mumsig! :)
Cake by Mary