CakeByMary

En blogg om bakning...

Vitchokladkladdkaka med brynt smör & kokos

Publicerad 2018-07-15 15:18:05 i Jordgubbar, Kladdkaka, Kokos, Vitchoklad,

Letar du efter en somrig kaka så kan detta vara något! En vit chokladkaka med både brynt smör och kokos, som toppas med en krämig vit chokladfrosting och slutligen färska bär. Fräscht och gott en härlig sommardag som denna! Jordgubbarna kan man byta ut mot andra bär som t.ex. hallon. Tänk på att anpassa tiden i ugnen efter hur stor bakform du använder - ju större form desto kortare tid i ugnen! Jag valde att göra den i en springform, ca 20 cm i diameter för att få kakan lite tjockare, men det går bra även att göra den i en 24 cm form.
Kladdkaka
150 g smör
200 g vit choklad
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
2 ägg
1 dl vetemjöl
 
Vit chokladfrosting
100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
150 g färskost
 
Topping
250 g färska jordgubbar eller hallon
florsocker
citronmeliss
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret i en stor kastrull. Hacka den vita chokladen och låt den smälta i det varma smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör ner övriga ingredienser. Smöra en springform och bröa med kokosflingor. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20. Kakan ska vara fast i kanterna, men lös i mitten. Låt kakan kallna helt.
Smält chokladen tillsammans med grädden och låt kallna blandningen kallna helt, gärna i kylen. Tillsätt färskosten och vispa till krämig och bredbar konsistens. Bred frostingen på kladdkakan och toppa med färska bär och citronmeliss. Pudra över florsocker.
 
 
 
 
 
 
 

Ljuvlig kolapaj

Publicerad 2018-07-13 20:12:22 i Kola, Paj,

Den här underbara kolapajen bjöd en vän på när vi jobbade tillsammans i Jönköping. Så fort jag tagit första tuggan så visste jag att jag bara måste få detta recept. Själva smaken på den lena kolan var så fantastiskt god och tillsammans med den spröda pajdegen och den fluffiga grädden, så blev det en magisk kombination! En ljuvlig kolapaj helt enkelt som passa alla godisråttor där ute...!
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
 
Kolafyllning
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
 
Garnering
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och blanda i mjöl, socker och salt. Tryck ut degen i en pakform, ca 28 cm i diameter. Låt stå och vila i kylen i någon timme. Nagga botten med en gaffel och grädda sedan i mitt i ugnen i ca 15 min eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna. 
Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser, utom vaniljsocker och smör, i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen sakta i ca 15 min, tills kolan bubblar tjock och släpper kanterna. Tillsätt vaniljsocker och smöret i klickar, rör om tills smeten är slät. Fyll pajskalet och låt svalna. Vispa grädden och bred eller spritsa den över pajen. Pudra över med kakao. 
 
 
 

Dumlegrottor

Publicerad 2018-07-09 22:00:00 i Afternoon Tea, Barnkalas, Choklad, Kakor, Kola,

Detta är verkligen en gammal favorit - dumlegrottor! Tycker allt med dumle blir grymt gott och de passar verkligen i alla typer av bakverk, från vanliga kakor till kladdkaka, till glass och även som fyllning i tårta! Dessa är perfekta att ha i frysen och ta fram när man är sugen på god fika! Vill man inte att dumlen ska smälta helt så är ett tips att lägga in dem i frysen en stund innan man trycker ner dem i kakdegen. Gillar du Dumle så hittar du fler Dumle-recept längst ner i inlägget!
Deg, ca 20 kakor
200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Fyllning
1 påse Dumle 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg. Forma degen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner en Dumle i varje kaka. Grädda i ca 15 min. Låt kakorna svalna en stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. 
 
 
Fler Dumle-recept:
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela