CakeByMary

En blogg om bakning...

Havrepaj med vaniljinkokt rabarber

Publicerad 2018-07-03 21:01:00 i Havre, Paj, Rabarber, Vanilj,

Denna rabarberpaj består av en spröd havrebotten som är fylld med en härlig vaniljkräm. Pajen toppas sedan av vaniljinkokt rabarber som blir pricken över i:et! Rabarbern blir verkligen jättegod när den blir vaniljinkokt, så koka gärna lite extra än vad som är angivet i recepet för du lär äta upp några bitar medan du gör pajen! Håll koll på dem när de kokar så de inte kokar för länge, för då blir de väldigt mosiga. Eftersom pajen är "inbyggd" med vaniljkräm så går det att servera den som den är, men vill ha något till så kan det vara gott med en skopa vaniljglass. 
Havrebotten
125 g smör
1/2 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl 
 
Vaniljfyllning
4 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 msk maizena majsstärkelse
2 dl vispgrädde 
 
Vaniljinkokt rabarber
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 vaniljstång
ca 160 g (4-5 st smala rabarberstjälkar)
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och mjöl. Tryck ut massan i en pajform, 35x11 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt den kallna. 
Blanda äggulorna till fyllningen tillsammans med socker, frön från vaniljstången och hälften av mjölken (1 dl) i en bunke och vispa tills det är skummigt. Häll i vaniljsocker och maizena, blanda väl. Häll resten av mjölken (1 dl) och grädden i en kastrull och koka upp. Häll äggblandningen i kastrullen. Rör om ständigt tills krämen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och häll över krämen i en skål. Dra folie över krämen direkt mot ytan och låt svalna.
Halvera och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med vatten och strösocker. Koka upp sockerblandning. Skala och dela rabarbern i långa bitar. Lägg dem i sockerblandningen och koka tills de mjuknar. 
Lägg vaniljfyllningen i pajskalet och lägg på rabarbern. 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: bylijo.se

Publicerad 2018-07-04 08:11:05

Roligt och annorlunda recept.

Svar: Tack! 😊💕 Den är väldigt god med den frasiga havrebotten ihop med den lena vaniljkrämen och de sötsyrliga rabarberbitar! 😋👌🏼
Cake by Mary

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela