CakeByMary

En blogg om bakning...

Somrig Jordgubbscheesecake

Publicerad 2018-06-30 17:13:00 i Ballerina, Cheesecake, Jordgubbar, Midsommar, Oreo,

Har ni börjat er semester än? Själv har jag några veckor kvar att jobba innan jag tar semester, men det underbara vädret den sista tiden gör ju att man redan har semester-mood! Längtar efter härliga sommardagar med mysiga fikastunder i solen, och då gärna bakverk med somriga smaker som denna Jordgubbscheesecake! Perfekt att baka i sommar, men särskilt just idag då vi firar Jordgubbens dag! Vill du ha fler tips på bakverk med jordgubbar så hittar du några längst ner i inlägget! 
Botten
190 g Oreo eller Ballerina Kladdkaka
25 g smör
 
Fyllning
200 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
2 paket Philadelphia (400g)
2 dl vispgrädde
 
Garnering
300 g färska jordgubbar

Klä botten av en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och med plastfilm på insidan av kanterna. Mixa Ballerinakakorna i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck ut kexblandningen i botten av formen och ställ in i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Skölj jordgubbarna och mixa hälften (200 g) till en puré. Häll några skedar puré i en liten kastrull och ställ åt sidan. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och cream cheese med jordgubbspurén och mixa till en jämn smet. Vispa sedan grädden tills den är fast. Rör ner jordgubbsblandningen i grädden. Värm upp purén i kastrullen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen tills de smält. Häll gelatinblandningen i bunken med jordgubbsfyllningen. Rör tills allt är ordentligt blandat. Dela den andra hälften av jordgubbarna och lägg de på Ballerinabotten längst med springformskanten med snittytan mot formen. Häll försiktigt ner jordgubbsfyllningen och släta till ytan. Ställ tårtan i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.

 
 
 
 
 

Camillas lyxiga chokladtårta

Publicerad 2018-06-28 18:45:00 i Choklad, Kladdkaka, Kola,

Ni känner väl till bakbloggen My Kitchen Stories?! Om ni inte gör det, så måste jag verkligen rekommendera er att kolla in den! Camilla som driver sidan har fantastiska recept och helt underbara bilder! Hon är otroligt duktig, så duktig att hon blev utnämnd till Matbloggsprisets bästa Bak- & Dessertblogg för två år sedan. Jag bestämde mig för att jag måste prova något av hennes recept, och när jag bläddade igenom bilderna så hade jag så svårt att bestämma mig! Det fanns så mycket gott att välja på, men till slut så fastnade jag för denna lyxiga chokladtårta! En härlig kladdig botten som toppas av en underbart god fugde. Servera gärna med en klick lättvisad grädde till och massor av färska bär!
Chokladbotten
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
 
Fudgetopping
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen i micro eller vattenbad. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Separera äggulorna från äggvitan, lägg vitorna i en glas- eller aluminiumskål och ställ åt sidan så länge. Tillsätt äggulorna i smörblandningen och vispa lite till. Häll i den smälta chokladen och vispa till en jämn och fin smet. Vispa äggvitorna till styva toppar och vänder ner dem i chokladsmeten tillsammans med vetemjölet. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet. Häll smeten i en smord springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara färdig i kanterna men fortfarande lite lös i mitten. Låt kakan svalna i kylskåpet.
Häll vispgrädde och kakao i en kastrull och vispa ihop lätt. Ha sedan i socker, sirap och smör. Koka upp blandningen till 125 grader. Ta bort kastrullen från plattan och häll fudgen över den avsvalnade kakan. Finhacka chokladen och häll över fudgen. Blanda försiktigt med sked tills chokladen smält helt och fördelat sig väl på toppingen. Låt kakan svalna i kylskåpet tills fudgen stelnat helt. Ta gärna fram kakan en stund innan servering så den hinner mjukna. 
 
 
 

Jordnötschokladbollar

Publicerad 2018-06-26 20:56:18 i Barnkalas, Choklad, Jordnöt, Kakor,

Gillar du jordnötssmör och chokladbollar? Då måste du prova dessa jordnötschokladbollar! Har kombinerat basen från vanliga chokladbollar, och tillsatt jordnötskräm för att sedan rulla bollarna i hackade salta jordnötter för extra jordnötssmak och crunch. När det är riktigt varma sommardagar så vill man ju helst inte behöva sätta på ugnen för att ordna fika, det blir ju som en bastu i köket då. Så chokladbollar funkar ju perfekt att göra såna dagar, dessutom så brukar de flesta gilla dem. Förbered och förvara i frysen så är det bara att plocka fram när det dags för en fikastund!
Smet, ca 18 bollar
150 g rumsvarmt smör
150 g jordnötssmör
1-2 dl strösocker (justera sockermängden beroende på typ av jordnötssmör, sötad eller osötad)
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 msk kallt starkt kaffe
 
Garnering 
hackade salta jordnötter
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Forma smeten till bollar  och rulla de sedan i hackade jordnötter. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela