CakeByMary

En blogg om bakning...

Mördegstårta med rabarber- & jordgubbsmousse

Publicerad 2018-06-19 23:16:00 i Jordgubbar, Midsommar, Rabarber, Tårta, Tårtfyllning,

Nu är det inte många dagar kvar till midsommar som är en av mina favorithelgdagar! Älskar firandet, maten, bakverken, ja allt! Jag tycker det är kul att prova olika bakverk till midsommar, men även om jag provar nytt så behåller jag gärna de somriga smakerna. Trenden med mördegstårtor (lettercake eller numbercake som de kallas på engelska) har ju varit stor under året, så jag ville prova att göra en midsommarvariant med rabarber- och jordgubbsmousse. Att använda mördegsbottnar istället för vanliga tårtbottnar gör att tårtan får en helt annan textur som funkar väldigt bra tycker jag. Förbered gärna moussen kvällen innan, även bottnarna kan göras dagen innan om man har ont om tid. I receptet används runda formar för att stansa ut bottnarna, men det går bra att använda en avlång, 35x11, som jag gjort på bilderna.
Botten, ca 10-12 port
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
 
Rabarber- & Jordgubbsmousse 
375 g rabarber
375 g jordgubbar
1 - 1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
6 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
 
Garnering
färska jordgubbar
jordgubbsgodis
macarons
chokladkrisp
ev. ätbara blommor 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.
Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrulll. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen. 
Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ice cream cookie sandwich

Publicerad 2018-06-16 14:30:00 i Barnkalas, Choklad, Glass, Kakor,

Så underbart när man hittar ett gäng kakor i frysen och samtidigt upptäcker att man har lite glass hemma! Då passar det perfekt att göra denna ice cream cookie sandwich - goda chocolate chip cookies med en stor skopa vaniljglass. Vill man kan man sedan rulla kanterna i ett gott strössel. Hur gott blir inte det?! Sedan är det bara att sätta sig ute i solen och njuta av de goda glasskakorna. Hoppas ni får en riktigt härlig helg! 
Receptet ger ca 22 glassandwichar.
Kakdeg
5 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
225 g rumsvarmt smör
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl brun farin
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
ca 200 g chokladknappar eller Daimkulor
 
Fyllning
vaniljglass
 
Dekoration
ev. crunchy eller annan strössel
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa ihop smör, socker, brun farin och vaniljextrakt till en krämig massa i en annan bunke. Vispa ner äggen. Tillsätt mjölblandningen i omgångar och blanda till sist i chokladknapparna/Daimkulorna. Skeda upp degen i matskedsstora bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i mellan 9-11 min eller tills kakorna har fått en gyllenbrun kant. Låt kakorna svalna något på plåten i 2 min innan de förs över till galler för att svalna helt. 
Lägg ihop kakorna två och två med vaniljglass emellan. Rulla kanterna i strössel om du vill. Servera direkt eller förvara i frysen fram till servering.
 
 
 
 

Chokladoppade minidonuts

Publicerad 2018-06-14 19:10:00 i Afternoon Tea, Barnkalas, Donut, Vitchoklad,

För ett tag sedan så postade jag mina ugnsbakade minidonuts med kanelsocker som är perfekta till kakbuffén eller till barnkalasen. Här kommer en annan variant på dem som är chokladdoppade, vilket också var väldigt gott! De blir rätt fina tycker jag med den färgade chokladen och lite fint strössel på, och där kan man ju variera med de färger man själv vill ha. Och ni vet ju vad som gäller...är de små får man ta två! 
Smet
2 3/4 dl mjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
1 krm salt
1 dl kärnmjölk (kan ersättas med lättfil)
1 ägg
2 msk neutral olja, t.ex. rapsolja
 
Topping
vit choklad
jordgubbschoklad alt. rosa candy melts
strössel
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. I en annan bunke rör ihop mjölk, ägg och olja med en gaffel. Häll ner äggblandningen i bunke med de torra ingredienserna och vänd ihop smeten med en slickepott tills allt är väl blandat. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ner smeten i smord minimunkform. Grädda i ca 4 min. Låt munkarna kallna. Smält choklad och doppa ovansidan på munkarna i chokladen. Strö på strössel.
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela