Mördegstårta med rabarber- & jordgubbsmousse

Nu är det inte många dagar kvar till midsommar som är en av mina favorithelgdagar! Älskar firandet, maten, bakverken, ja allt! Jag tycker det är kul att prova olika bakverk till midsommar, men även om jag provar nytt så behåller jag gärna de somriga smakerna. Trenden med mördegstårtor (lettercake eller numbercake som de kallas på engelska) har ju varit stor under året, så jag ville prova att göra en midsommarvariant med rabarber- och jordgubbsmousse. Att använda mördegsbottnar istället för vanliga tårtbottnar gör att tårtan får en helt annan textur som funkar väldigt bra tycker jag. Förbered gärna moussen kvällen innan, även bottnarna kan göras dagen innan om man har ont om tid. I receptet används runda formar för att stansa ut bottnarna, men det går bra att använda en avlång, 35x11, som jag gjort på bilderna.
Botten, ca 10-12 port
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
 
Rabarber- & Jordgubbsmousse 
375 g rabarber
375 g jordgubbar
1 - 1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
6 gelatinblad
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vaniljsocker
 
Garnering
färska jordgubbar
jordgubbsgodis
macarons
chokladkrisp
ev. ätbara blommor 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.
Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrulll. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen. 
Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Jordgubbar, Midsommar, Rabarber, Tårta, Tårtfyllning

Midsommartårta, Mördegstårta, Mördegstårta med rabarber- & jordgubbsmousse, Sommartårta

Kommentera


Kommentarer

Film&serier bloggen

wow vilken tårta - det där måste jag testa själv! Så snygg dekorerad också!

Svar: Åh, tack snälla! 😊💕 Den är perfekt till midsommar! 🌸
Cake by Mary

Anonym

Hur många personer räknar du att denna tårta räcker till?

Svar: Den räcker till 10-12 personer.
Cake by Mary

bylijo.se

Jag gjorde en tårta efter detta receptet. Jag gjorde den rund och bytte ut rabarber mot lime och pyntade den lite annorlunda. Den blev jättegod. Tack för tipset.

bylijo.se

Jag gjorde en tårta efter detta receptet. Jag gjorde den rund och bytte ut rabarber mot lime och pyntade den lite annorlunda. Den blev jättegod. Tack för tipset.

Svar: Men åh, vad roligt att höra! :) Kul att du gillade den, och jordgubb och lime blir ju väldigt gott ihop! Glad Midsommar!
Cake by Mary

Julia

wow vilken fin tårta =))))

Hej.
Välkommen till min SecondhandShop -->> https://heladagen.wordpress.com/ Massor av unika plagg och acessoarer!!

Svar: Tack snälla du! :)
Cake by Mary