Rabarberkaka med brynt smör & kanelsmul

 
Äntligen har jag fått göra årets första bakning med rabarber! Jag har varit så sugen på att baka med rabarber ända sedan jag såg att de börjat dyka upp i butikerna. Har haft idén att göra en mjuk kaka med rabarber länge och till det ett gott havresmul som man smaksätter med kanel. Jag gillar verkligen kombinationen av rabarber och kanel, och gillar man kardemumma bättre så kan man byta ut kanel mot det. Kakan blev verkligen riktigt saftig och god, och det var gott med kanelsmulet på toppen. I första försöket så hade jag även kanel i kaksmeten och en mindre mängd rabarber, men då tog nog kanelsmaken över lite för mycket för det smakade knappt någon rabarber. Kakan var god ändå, men inte riktigt så som jag hade tänkt mig den. Så det blev ett nytt försök och denna gången uteslöt jag kanelen i smeten och ökade på rabarbermängden ganska mycket, och den blev precis så som jag ville ha den! Vill du ha en riktigt saftig rabarberkaka så ska du prova denna!
 
 
Rabarberkaka
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
Fyllning
350 g rabarber
3 msk strösocker
2 msk maziena
 
Kanelsmul
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
2 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret tills det har fått en ljusbrun färg och en nötaktig doft. Ställ åt sidan och låt svalna något. 
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, och vänd ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formen. Ansa rabarberstjälkarna och dela dem i småbitar. Blanda bitarna med socker och maizena. Häll över smeten och grädda mitt i ugnen i 20 min.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till kanelsmulet. Ta ut kakan och häll på kanelsmulet och grädda ytterligare 15-20 min. Täck med folie om kakan får för mycket färg. Prova om kakan är klar genom att sticka ner en tandpetare i kakan, om stickan är torr så är kakan klar. 
 
 
 
Kategori:
Havre, Kanel, Mjuk kaka, Rabarber

Raberberkaka med brynt smör & kanelsmul, Saftig rabarberkaka, Mjuk kaka med rabarber och kanel, Rabarberkaka med havresmul

Kommentera


Kommentarer

emma

mums :)

Svar: Ja, den blev riktigt mumsig! :)
Cake by Mary

iseedee

Mumma vad gott! =)

Svar: Den var verkligen supergod! Rekommenderar att prova den! :)
Cake by Mary

Tobbe

Tack för att du skriver mängden rabarber i vikt :) Många andra skriver t ex "tre stjälkar rabarber" men det säger ju inte någonting om hur mycket man faktiskt ska använda då en stjälk kan variera så mycket i storlek!

Svar: Nä, precis! :) De kan ju variera jättemycket både i tjocklek och längd, så jag föredrar också att det står i gram!
Cake by Mary