Mazarinkaka

Det känns som att temadagarna har avlöst varandra sista tiden, och nu är det dags att fira Mazarindagen! Denna kaka har hängt med sedan 1600-1700-talet, det är ganska häftigt när man tänker på det! Kakan består av en mördegsbotten som fylls med en mandelfyllning (går att göra på mandelmassa också, byt i så fall ut mandel och socker till 300g mandelmassa), sedan toppas kakan av en glasyr. När jag skulle göra kakan denna gången så hade jag lite bråttom och använde mandelmjöl i fyllningen istället, vilket funkade bra! 
Botten
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 ägg
 
Fyllning
150 g mandel
75 g smör
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
 
Garnering
2 dl florsocker
lite vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop ingredienserna till botten och låt sedan degen stå kallt minst 30 min. Tryck eller kavla ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter.
Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, och blanda sedan ner mandel och smör. Häll fyllningen i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna. Blanda florsocker med lite vatten tills du har en lagom tjock glasyr. Bred glasyren över kakan. 
 
 
Kategori:
Bakelse, Kakor, Mandel

Mazarin, Mazarindagen, Mazariner, Mazarinkaka

Kommentera


Kommentarer

birgitmaria

Så gott! Jag behöver ha en bakdag och göra lite nytt.

Svar: Kul med en bakdag! Tycker absolut att du ska prova denna, så gott med mazariner! :)
Cake by Mary