Påsktårta - Mördegstårta

 
Trenden med denna typen av tårtor har varit väldigt tydlig de senaste månaderna. De syns ofta i flödena i en mängd olika varianter, och de är otroligt vackra! De heter Numbercake eller Lettercake eftersom de oftast har formen som siffror eller bokstäver, men kallas även för Biscuitcake. I Sverige går den under namnet Mördegstårta. Eftersom jag ville göra en påskvariant så valde jag att använda en äggformad mall som jag har printat ut och sedan skurit efter. Min form är som längst 24 cm och som bredast 18,5 cm, hålet är 13,5 cm långt och 10 cm brett. Hålet placerade jag lite högre upp så att den nedre delen på min botten är lite tjockare än den övre, men det behöver man inte göra utan den kan placeras i mitten. Nästan halva degen till bottnarna blev över, så det går bra att göra större bottnar om man önskar. Tänk då på att du behöver göra mer fyllning då denna mängd i receptet nedan var lagom till denna storlek. Till fyllning gjorde jag en vispad passionsfruktspannacotta. Den blir lite fluffigare än en vanlig pannacotta, och lite fastare än en mousse. Passionsfruktspuré går att hitta i frysdisken både hos Willys och Hemköp (deras är kärnfri) och hos Ica (dock med kärnor). Tårtan går utmärkt att förbereda dagen innan, men vänta med att lägga ihop tårtan till samma dag som den ska ätas. Tårtan ger ca 8 bitar.
 
 
Botten
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
 
Fyllning
4 gelatinblad
300 g passionsfruktspuré
300 g vispgrädde
85-110 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Garnering
chokladägg
passionsfrukt
physalis
kumquat
påskskumgodis
blommor (ogiftiga, ej besprutade)
jordgubbspuffar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål och stansa ut 2 bottnar, alt. lägg på en mall och skär ut bottnarna. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt innan fyllningen spritas på. 
Blötlägg gelatinet till fyllningen i kallt vatten i ca 5 min. Koka passionsfruktspurén tillsammans med grädde och socker. Börja med den mindre mängden socker och smaka av för att justera hur syrlig du vill ha fyllningen. När sockret har löst sig, blanda i de urkramade gelatinbladen. Rör ner vaniljsocker och häll sedan upp blandningen i en skål och låt svalna. Ställ pannacotta i kylen för att stelna, gärna över natten.
Vispa upp pannacottan så den blir fluffig. Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita pannacotta på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita pannacotta även på den. Dekorera tårta med chokladägg och övrig valfri garnering.
 
 
 
 
Kategori:
Frukt/Bär, Påsk, Tårta, Tårtfyllning

Mördegstårta, Numbercake, Lettercake, Biscuitcake, Påsktårta, Passionsfruktsfyllning

Kommentera