CakeByMary

En blogg om bakning...

Banoffeekladdkaka

Publicerad 2018-05-25 06:30:00 i Choklad, Dulce de leche, Frukt/Bär, Karamelliserad mjölk, Kladdkaka,

Förra fredagen postade jag min marängsvisskladdkaka med jordgubbar & cocosprickar och jag tänkte att jag kör vidare på en ny fredagskladdis denna fredagen! Veckans kladdkaka en riktig favoritpaj som jag gjort om till en kladdkaka och det är Banoffeepajen! Jag har bytt ut digestivebotten till en kladdkakebotten och sedan använt samma topping som jag har till Banoffeepajen. Eftersom kladdkakan skulle serveras på en kakbuffé tillsammans med flera bakverk, så gjorde jag den i en mindre form, ca 20 cm i diameter. Den går självklart att göra i en större form på 24 cm i diameter, men tänk då på att det kan (förutom kortare gräddningstid) behövs lite större mängd av toppingen, särskilt kolan och bananerna. Har du inte provat Banoffee tidigare så måste du göra det - kombinationen med kola, grädde och banan är verkligen ljuvlig!
Kladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
 
Topping
1/2 burk kola (ca 200g), t.ex. karamelliserad mjölk (dulce de leche)
2 bananer
2 dl vispad grädde
1 st dubbel-daim
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Hacka chokladen och häll i smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör om tills all choklad har smält. Häll i de övriga ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smörad form och grädda sedan kakan mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt kakan kallna helt.
Bred ut kolan över kladdkakan och lägg på skivade bananer. Toppa sedan med lättvispad grädde. Hacka daimen och strö på toppen.
 
 

Kommentarer

Postat av: Miss Baby Peaches

Publicerad 2018-05-25 08:55:10

Det här ser så himla gott ut. Som laktosintolerant gråter jag lite då jag aldrig kommer att kunna smaka det..!

Svar: Åh, men det måste vi ordna på något sätt! :) Smör och grädde går ju att ersätta enkelt, men det är ju den karamelliserade mjölken som ställer till det. Om du kan tänka dig att göra egen hemmagjord så har du ett recept här: http://mykitchenstories.koket.se/2018/02/19/hemmagjord-karamelliserad-mjolk
Cake by Mary

Postat av: Miss Baby Peaches

Publicerad 2018-05-27 09:39:56

Åh, tack för tipset!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela