Budapestrulle med färska bär

 
Tänk att det redan är första maj?! Första maj hålls det inte bara tal och demonstrationer runt om i landet, utan man firar även Budapestrullens dag. Budapestrullen är ett klassiskt bakverk som man alltid hittar hos konditorierna, och den består av en hasselnötsmaräng som man fyller med vispad grädde och frukt eller bär av olika slag. I denna variant har jag förutom hasselnötter även smaksatt marängen med lite kakao. Har man lite bråttom kan man mixa hasselnötterna istället för att finhacka dem, och har jättebråttom så går det att byta ut mot hasselnötsmjöl som man kan köpa färdigt i butik. Dock får man inte samma crunch om man använder hasselnötsmjöl, men det blir väldigt gott ändå tycker jag. Budapestrullen går bra att frysa in. Receptet ger 8-10 bitar.
 
 
Maräng
6 äggvitor
3 dl strösocker
100 g hela hasselnötter
1 dl vetemjöl (alt. potatismjöl)
2 msk kakao
 
Fyllning
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
ca 300 g färska bär, t.ex hallon, blåbär och jordgubb
 
Garnering
smält choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det blir en tjock marängsmet. Finhacka hasselnötterna och blanda med mjöl och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten. Bred ut smeten eller spritsa strängar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och dra av papperet som marängen har gräddats på. Låt den kallna helt.
Vispa grädde och vaniljsocker. Bred grädden på kakan och fördela bären över grädden. Rulla ihop som en rulltårta från ena långsidan. Ringla över lite smält choklad över rullen.
 
 
 
 
Andra recept på Budapestrullar:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Bakelse, Frukt/Bär, Glutenfritt, Hasselnöt, Maräng

Budapestrulle, Budapestrullens Dag, Budapestbakelse, Budpestlängd, Budapestrulle med färska bär, Färska bär, Färska sommarbär

Kommentera