Saftiga kardemummabullar med vaniljkräm

 
Kardemummabullens dag - en av mina favoritdagar på året! Älskar bullar och jag hade sedan tidigare ett härligt recept på riktigt saftiga kardemummabullar. Denna gången ville jag prova att variera dem med en klick vaniljkräm i mitten. De blev supergoda och som vanligt otroligt saftiga och mjuka. Serverade de till ett kalas vi hade i helgen och de blev väldigt uppskattade - prova du också!
 
 
Bulldeg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör
 
Fyllning 1
200 g rumsvarmt smör
2-3 msk stött kardemumma
1,5 dl strösocker
 
Fyllning 2
4-5 dl vaniljkräm
 
Pensling
1 ägg
 
Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskinen bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
Förbered fyllningen genom att blanda smör, kardemumma, strösocker.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Om degen envisas med att dra ihop sig, låt den vila i 5 minuter så glutenet slappnar av. Bred på hälften av fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden: först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, 1-2 cm breda. Tvinna degremsan och gör en knut. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och spritsa eller klicka på lite vaniljkräm i mitten på bullen. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. 
 
 
 
Kategori:
Bullar, Kardemumma, Vanilj

Kardemummabullar, Kardemummabullens dag, Kardemummabullar med vaniljkräm

Kommentera


Kommentarer

Camilla Persson

Men hur god såg inte dom där ut då! 😌

Svar: Ja, de var verkligen supergoda! :)
Cake by Mary

Jennie

Ser jättegoda ut.

Svar: Tack snälla! :)
Cake by Mary