Tortano - fyllt italienskt bröd

 
Visste ni om att det är Picknickens dag idag? När det är dagar som dessa med sol och värme, så är det ju underbart att ta med sig en liten picknick och äta ute på något härligt ställe. En tortano är ett fyllt italienskt bröd som är perfekt att ha med sig på picknicken. Tortano var nog inget jag kände till förrän Leila släppte sin bok "A Piece of cake" - en riktigt favoritbakbok som jag verkligen kan tipsa om! Bakade mig igenom flera recept ur den boken, bland annat gjorde detta italienska bröd flera gånger! Tycker att Tortano är det perfekta picknickbrödet som man kan fylla med godsaker som man gillar! Tidigare har jag gjort helt efter Leilas recept, men denna gången provade jag att ändrat lite i receptet. Bl.a. bytte jag ut de olika mjölsorterna mot siktat dinkelmjöl och brödet blev riktigt saftigt och gott! Jag älskar både mozzarella och prosciutto så det blev en självklar fyllning för mig, men det går egentligen att fylla med vad som helst. Någon god ost är ju inte fel, t.ex. fetaost eller kanske en god grönmögelost. Soltorkade tomater, svamp eller skinka kan också vara gott i. Funderar på att prova salami och brie nästa gång eller kanske en vegetarisk variant med fetaost och stekta grönsaker som zucchini och aubergine.
 
 
Deg
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
6 1/2 dl siktat dinkelmjöl
 
Fyllning
250 g mozzarellaost
240 g prosciutto
kärnfria halkidiki oliver
färsk basilika
 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med det ljumna vattnet. Blanda ner olja och salt. Häll sedan i dinkelmjöl tills degen går ihop till en elastisk deg. Täck bunken och låt degen jäsa ca 30 min. Tryck ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel. Kavla inte, för då trycker du ut all luft. Skiva mozzarellan och varva den över degen tillsammans med prosciutto, oliver och basilikablad. Rulla ihop till en rulle och fäst kanten med vatten om det behövs. Forma rullen till en krans och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Mjöla brödet och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i ca 20-25 min och låt svalna på ett brödgaller.
 
 
 
 
 
Kategori:
Brunch, Bröd, Matpaj/Pizza

Tortano, Italienskt bröd, Fyllt italienskt bröd, Fyllt bröd, Picknickbröd, Picknickens dag

Kommentera


Kommentarer

Ninas hus

Åh så gott det ser ut, måste nog ta och testa ett liknande bröd, fast utan skinka - jag är vegetarian... ;)

Svar: Ja, det är riktigt gott! :) Jag är lite sugen på att prova en vegetarisk variant med fetaost och steka grönsaker som zucchini och aubergine. Vad tror du om det?
Cake by Mary