Chokladtårta med Geisha & hallon

 
Idag är det både Fars Dag och Chokladens Dag! Det blir då perfekt att fira far med en chokladtårta! I chokladtårtan har jag två goda fyllningar, en med geisha och en med hallon. Min pappa älskar både nötter och frukt/bär, så denna blir perfekt för honom! Det är lite kul med just pappa för att jag har insett nu på senare år (efter att jag flyttat till Stockholm) att han faktiskt är rätt rolig, eller det har han väl kanske alltid varit fast nu är det mer på ett busigare sätt. Vilket är jätteroligt! Jag tror att det beror på att den sidan av honom kommer fram mycket mer när han och mamma är här på besök hos mig i Stockholm. Vi umgås mer intensivt då, och det blir inte på samma sätt när jag är på besök hos dem i Jönköping då han har fullt upp med jobb han måste göra - med huset, med trädgården, eller med bilarna och mycket mer, så det blir inte att man umgås lika mycket då bara vi. Trots att han är pensionär, så verkar han jobba mer nu än när han hade ett riktigt jobb! Pappa är riktigt händig, så är han grym på att fixa det mesta! Det är alltid skönt att kunna vända sig till honom när det är något som behöver fixas. Så tacksam och glad att jag har min älskade pappa! <3
Denna farsdag-tårta blev gudomligt god! Ni måste verkligen prova den!! Den syrliga hallonfyllningen passade väldigt bra ihop med den sötare geishafyllningen. Precis som min pappa så älskar jag nötter och det inte bara nötter i geishafyllningen utan hela tårtan är sedan insvept i ett härligt lager av Nöt-crème (ni vet den sorten som finns i små påsar, men som nu också finns på burk). Jag fick lite geishafyllningen över, så den spritsade jag som dekoration på tårtan och runt kanten längst ner med en tyll som heter Wilton 1M. Visst ser den härlig ut?! 
 
 
Chokladtårtbotten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl kakao 
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljpulver
1 krm salt
 
Geishafluff
200 g Geisha choklad
3 dl vispgrädde
 
Hallonfyllning
250 g frysta hallon
2-4 msk marsánpulver (jag hade 3 msk)
2 dl vispgrädde
 
Chokladganache
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
 
Garnering
ca 1 1/4 ask Nöt-Crème Original á 175g (Printzells)
125 g färska hallon
hackade hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 20 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke. Sikta ner i äggblandningen och vänd försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt kakan kallna helt.
Hacka geisha i fina bitar. Värm grädde (låt den inte koka) och hälla i geishabitarna. Rör om tills all choklad har smält. Ställ blandningen i kylen över natten. Dagen efter vispas blandningen upp till en fast kräm.
Koka hallonen i någon minut samtidigt som du mosar sönder bären. Sila bort kärnorna och blanda purén med marsánpulver tills du får en tjockare konsistens. Tänk på att pulvret kan göra att purén tjocknar ytterligare efter några minuter, så ta inte i allt från början. Vispa grädden och blanda med purén tills du har en tjock kräm.
Dela kakan i tre delar. Lägg den första tårtbotten på ett fat. Bred eller spritsa på hallonfyllningen. Lägg på den andra botten och bred eller spritsa på geishafyllningen. Lägg på den sista botten och bred in hela tårtan i ett tunt lager nöt-crème, ett s.k. smullager som håller alla smulor på plats. Ställ i tårtan i kylen i ca 20 min och bred sedan på ytterligare ett lager nöt-crème. Ställ in i kylen så nöt-crèmen stelnar till lite.
Gör under tiden chokladganachen. Hacka chokladen och värm det tillsammans med grädden. När chokladen har smält helt, häll i smöret och blanda tills det har smält. Låt ganachen svalna. Bred sedan försiktigt på chokladganache på toppen och låt det gärna rinna ner lite på sidorna. (OBS! Du kommer inte behöva all ganache!). Dekorera med färska hallon och hackade hasselnötter. Har du geishafluff över så kan du använda det till att dekorera med. Spritsa det fint på tårtan och/eller runt den nedre kanten.
 
 
 
 
Kategori:
Choklad, Hallon, Hasselnöt, Tårta, Tårtfyllning

Farsdagtårta, Tårta till Fars dag, Geishatårta, Chokladtårta med Geisha & Hallon

Kommentera


Kommentarer

Anonym

Vilken snygg tårta. Den är säkert också mycket god.

Svar: Tack snälla, det var riktigt god! :)
Cake by Mary