Pepparkaksfudgekaka

 
Tänk att det på söndag redan är första advent!? Jag tycker alltid att hösten går så otroligt fort, men denna hösten har verkligen gått i rekordfart! Fast lite skönt att den har gjort det för nu äntligen kommer vi in i en av de mysigaste perioderna på året och det är nu vi kan baka med massa härlig smaker som vi inte använder så mycket resten av året. En smak som är självklar är pepparkaka, och jag bakar gärna med pepparkakor och pepparkakskryddor. I helgen provade jag att göra en fudgekaka som jag smaksatte med just pepparkakskrydda för att få en julig variant. Jag använde en ugnsform som var 25x35 cm, men tycker att kakan blev lite för låg, så jag har angett en lite mindre i receptet nedan. Fudgekaka i originalrecept är grymt god och har varit ett väldigt uppskattat recept, och denna fudgekaka med pepparkakssmak blev också den väldigt god! Kanske något att baka till advent...?
 
 
Kaka, ca 20 bitar
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
100 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
 
Garnering
ev. krossad pepparkaka
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en liten långpanna, ca 30x20 cm, med bakplåtspapper. Smält smör och ta av från värmen. Rör ner socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner dem i smörblandningen. Blanda till en slät massa. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Kakan ska vara kladdig. Låt kallna. 
Bryt chokladen i bitar och blanda alla ingredienser, utom smör och pepparkakskrydda, i en kastrull. Koka massan tills den tjocknar, ca 10-15 min. Ta av från värmen och blanda ner smör och krydda. Bred glasyren över kakan. Strö ev. över krossad pepparkaka. Ställ kallt att stelna och skär sedan i rutor.
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Brownie, Jul, Kola, Långpannekaka, Pepparkaka

Pepparkaksfudgekaka, Fudgekaka, Fudgekaka med pepperkakssmak, Julig brownie med pepperkaksfudge

Kommentera