Pepparkakstårta med färskostkräm

 
Numbercake eller Biscuitcake (mördegstårta som vi kallar dem här i Sverige) har ju varit en trend ett tag, och jag tycker att de är både vackra och goda. Så när jag skulle planera min julbakning så kände jag att jag måste prova en variant med pepparkaka och lingon. Jag hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle använda en färskostkräm eller en vit chokladkräm. Jag ställde frågan till mina följare på Instastories och där var det 57% som röstade för en färskostkräm, så det fick det bli! Men för er 43% som vill ha en vit chokladkräm istället så har jag använt en väldigt god till mina Saffranscupcakes som ni skulle kunna använda istället! Pepparkaksdegen som blir över från bottnarna kan du använda till att stansa ut fina kakor som du kan dekorera med. 
 
  
Botten
400 g pepparkaksdeg (köpt eller egengjord)
 
Färskostkräm
300 g rumsvarmt smör
225 g florsocker
2 msk vaniljpulver
400 g Philadelphia 
 
Topping
frysta lingon
pepparkakor
färska fikon
hackade valnötter eller mandlar
ev. hel anis
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Låt bottnarna kallna helt. 
Vispa smöret till krämen så den blir fluffig. Vispa ner socker och vaniljsocker. Häll i Philadelphia och blanda ihop med en sked/slev tills du har en slät kräm. 
Lägg ena botten på ett fat. Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita på krämen. Strö på lite lingon. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita kräm, strö sedan på lingon. Dekorera tårta med pepparkakor, fikon, hackade nötter, chokladströssel och ev. hel anis. Låt tårta stå ett tag så att bottnarna mjuknar något, den blir lättare att dela i bitar då. Om du förvarar den i kylen så tänk på att ta fram en stund innan serveringen så att färskostrkrämen hinner mjukna.
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Jul, Pepparkaka

Pepparkakstårta med färskostkräm, Pepparkaka & Färskostkräm, Pepparkakstårta, Färskostkräm

Kommentera