Saffransbiskvier

 
Häromdagen ställde jag en fråga i min Instastories om vilken typ av bakverk man skulle vilja se mer av, och några av svaren var något juligt och något med saffran. Så här kommer ett förslag på temat och smaken, nämligen Saffransbiskvier! De består av god och seg mandelmarängbotten som man toppar med en krämig saffransfyllning. Jag valde att sedan doppa dem i vit choklad, men det går bra med mjölk- eller mörkchoklad också. Justera saffransmaken genom att ha i 1 eller 2 påsar saffran, jag älskar saffran så jag hade i 2 påsar! De går utmärkt att frysa in, och sedan är det bara att ta fram en stund innan det är dags för t.ex. adventsfikat!
 
 
Biskvi, ca 22-24 st
200 g mandel alt. mandelmjöl
3 1/2 dl florsocker
2 äggvitor
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 äggula
2 tsk vaniljsocker
1-2 påsar saffran (á 0,5g)
 
Garnering
200 g choklad (välj vad du gillar)
ev 1 msk neutral olja
guldströssel (går att utesluta)
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Om du inte använder mandelmjöl skålla mandeln genom att koka upp den i vatten i 1-2 min, häll mandlarna i durkslag och spola med kallt vatten, tryck på mandeln så ska den ploppa ut ur skalet och mal sedan mandeln.
Blanda den malda mandeln alt. mandelmjölet med florsocker i en bunke. Vispa upp äggvitorna och blanda ner i bunken. Blanda snabbt ihop till en smidig deg. Klicka ut massan med hjälp av två teskedar på bakplåtspappersklädd plåt. Jämna till kakorna med fuktade händer. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen tills du har en fluffig kräm. Bred den toppigt på kakornas undersida. Ställ i kylen ca 1 timme så att smörkrämen stelnar, går även bra att ställa i frysen en stund så fyllningen stelnar så blir det lättare att doppa den i choklad.
Smält chokladen och blanda ev i neutral olja för att få chokladen mer lättarbetad. Låt den svalna något så den inte är för varm för då smälter fyllningen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att smörkrämen täckts. Ringla över lite choklad för dekoration och strö på strössel. Låt chokladen stelna innan servering.
 
 
 
 
 
Kategori:
Glutenfritt, Jul, Kakor, Mandel, Saffran, Vitchoklad

Saffransbiskvier, Julbiskvier, Julkakor, Saffranskakor, Julfika, Adventsfika

Kommentera


Kommentarer

Amanda Niclasson

Åh så gott!

Svar: Kan verkligen rekommendera dem, de blev så goda! :)
Cake by Mary