Skum-tomteluvor

 
Vill du servera något roligt till advent eller jul så måste jag tipsa om dessa söta tomteluvor gjorda av skumbollar! Jag har doppat skumbollarna i röd candy melts och sedan dekorerat med vit choklad och kokos, och själva tofsen på luvan består av en godiskula, snökulor som man hittar bland lösviktsgodiset med smak av kola. Gör dekorationsdelen till ett roligt pyssel som barnen kan vara med på! Passar bra som ett mumsigt advents- eller julfika!
 
 
Skumbollar, ca 30 st
30 st Bragokex
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Dekoration
200 g röd candy melts
lite neutral olja, t.ex. raps
kokosflingor
snökulor godis
smält vit choklad
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa över kexen. Ställ de i frysen 30-60 min.
Doppa godiskulorna i vit choklad och rulla dem i kokosflingor, ställ åt sidan för att stelna. Smält candy melts och blanda med lite olja, så blir den lättare att jobba med. Doppa skumbollarna i candy melts och låt stelna. Spritsa en rand med vit choklad längst den nedre kanten. Tryck eller strö på kokosflingor. Fäst godiskulorna på toppen med lite smält choklad.
 
 
 
 
 
Kategori:
Bakelse, Choklad, Jul, Kokos, Maräng, No-bake

Julfika, Adventsfika, Skumbollar, Ätbara tomteluvor, Skum-tomteluvor

Kommentera


Kommentarer

IA

MY GOUSCH du är ju helt suverän asså! Oh jisses det så man blir så sugen här. Du bor i Stockholm, det gör jag med. Vill du ha en provsmakare?
Skämt åsido du är en sån inspiration och suktare så man smäller av.

:-)

Svar: Men åh, vad glad jag blir att du tycker det! :) <3 Tack snälla du!Hahaha...Lovar att höra av mig om jag behöver en provsmakare!! :)
Cake by Mary

Linda

Va gott det ser ut. Ska prova dessa helt klart

Svar: Tack, vad roligt att du vill prova dem! :)
Cake by Mary

Liselotte Johansson

Vilka söta. Vad bra du är på att få till det.

Svar: Tack snälla du! :)
Cake by Mary

Irene

Hej! Hur förvarar man dessa när dom är färdiga? :)

Svar: I lufttät burk i kyl eller frys! :)
Cake by Mary

birgitmaria

Så himla fina!

Svar: Åh, tack snälla! :)
Cake by Mary