Fasters Baklava

 
Baklava måste vara det mest kända bakverket från Mellanöstern. Den består av en frasig filodeg som fylls med hackade nötter och som man häller en sockerlag på direkt när den kommer ut ur ugnen. I min släkt så äter man mycket baklava och förr gjorde både mamma och farmor alltid egen filodeg till baklava. På den tiden tror jag inte det fanns färdig filodeg att köpa som det gör idag. Minns så väl en gång när jag var med som liten och fick lite filodeg att leka med. Jag gjorde en blandning med mjöl och vatten så att den blev till en tjock och kladdig massa som jag sedan fyllde min filodeg med. Detta åt jag sedan...alltså ogräddad filodeg med en fyllning av mjöl och vatten! Av någon anledning mådde jag riktigt, riktigt illa efter att ätit detta. Det gjorde att jag hade jättesvårt att äta baklava och åt inte det på väldigt många år, och baklava var något som serverades vid alla högtidsdagar och firanden av olika slag. Det gick nog 25-30 år innan jag provade att äta baklava och den enda baklavan jag kunde tänka mig att prova var min fasters baklava. Alla som åt den sa att det var den godaste och det var den verkligen! Frasig filodeg med en underbar nötfyllning, där sockerlagen ger lite sötma och gör att baklavan får en kladdig och härlig botten tillsammans med toner av brynt smör. För att lära mig att göra den godaste baklavan gjorde jag ett besök hos min faster. Där bakade vi baklava tillsammans och hon delade med sig av sitt recept och visade hon hur gör sin baklava. Denna gången åt jag ingen filodeg med mjöl- och vattenfyllning!! Baklava kan ha många olika former och den vanligaste är nog kanske de fyrkantiga bitarna, men det går att göra rullar som dessa också. Fyllningen kan också variera och valnötter eller pistagenötter hör nog till den vanligaste fyllningen. Min faster brukar göra en blandning av båda, vilket också funkar väldigt bra! En del tycker om att äta baklavan nygjord då den är extra frasiga, medan andra tycker den smakar bäst dagen efter när filodegen har sugit åt sig av sockerlagen och mjukna något. Prova vilket du gillar bäst! Tänk på att inte förvara baklavan i kylen då det finns risk för att sockerlagen kristalliserar sig, så ha den täckt med folie i rumstemperatur.
 
 
Sockerlag
500 g strösocker
500 g vatten
1 tsk pressad citron
 
Baklava
1 pkt filodeg á 500g
125 g smör
200 g valnötter
100 g pistagenötter
3 msk sockerlag
50 g brynt smör
 
Koka upp socker och vatten till sockerlagen i en kastrull och sänk sedan värmen till medeltemperatur och koka tills sockerlagen når 105 grader. Rör om lite då och då. Häll i citronsaften strax innan sockerlagen är klar. Ställ åt sidan och låt kallna helt.
Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna (går bra att köra dem i en matberedare så de blir som finhackade om man vill ha lite crunch) och blanda ihop med 3 matskedar av sockerlagen, så nötblandnignen håller ihop lite. Pensla en ugnsform, ca 20x28 cm, med smält smör. Lägg ut ett ark filodeg på bakbordet och pensla tunt med smör fläckvist på arket. Förvara under tiden resten av filodegen under fuktig bakduk så den inte torkar. Lägg på ett nytt ark och pensla det också. Upprepa tills du har 5 ark över varandra. Häll lite av nötblandningen längst långsidan och rulla ihop. Dela rullen i ca 5 cm långa bitar och lägg bitarna i formen. Bryn slutligen 50 g smör och skeda över rullarna. Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i 20-25 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 10-15 min utan folie tills den blir gyllenbrun. Ta ut baklavan och häll direkt på 2- 2 1/2 dl av sockerlagen långsamt över bitarna så att de suger åt sig av sockerlagen. Täck baklavan med folie och förvara i rumstemperatur.
 
 
 
Bildbeskrivning: 
 1. Pensla filoarken med smör och upprepa tills du har 5 har över varandra. 2. Häll nötblandningen längst ena långsidan och rullar ihop som en rulltårta. 3. Dela rullen i bitar och placera bitarna i en smord form.
 
 
 
 

Kategori:
Bakelse, Dessert, Nötter/Frön

Baklava, Baklavarullar, Baklava med valnötter & pistagenötter, Baklava med nötblandning

Kommentera


Kommentarer

Liene - Pigg Igen

Så gott! Jag åt en baklava i Rhodos, från affären och den var så god.

Svar: Ja, det är verkligen riktigt gott! Tycker om det mer och mer för varje gång jag äter det... :)
Cake by Mary