Äppelkladdkaka

 
Idag är det Äpplets dag och dagen till ära så har jag här ett härligt äppelrecept till er, nämligen en äppelkladdkaka! Kladdkakan smakar precis som en klassisk äppelkaka , fast den har ett härligt kladdigt inre. Annars är det samma goda äppel- och kanelsmak, och en klick vaniljsås eller vaniljglass passar väldigt bra till även denna kaka! 
Tillägg 2018-09-29: OBS! Notera att jag använt en 20 cm form för att få höjd på kladdkakan. Det går bra att använda en större form, men tänk på att den inte blir lika hög då och att den inte ska vara inne i ugnen lika länge.
 
 
Kladdkaka
3 st små äpplen, gärna svenska
1 msk strösocker
1 1/2 tsk kanel
150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl marsanpulver (kallrörda varianten)
1 msk vaniljsocker
3 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär äpplena i tunna skivor. Blanda med socker och kanel, och ställ åt sidan. Smält smöret (bryn det gärna) och ställ åt sidan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och knäck sedan i äggen, rör om väl. Häll i det smälta smöret och rör om ordentligt tills smöret är helt inarbetad och du har en jämn smet. Bred ut den i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Stick ner äppelbitarna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
 
 
 
Fler äppelrecept:
 
Butterkaka med äpple
 
Apple Cinnamon Bread
 
Äppelsmulpaj med flingsalt 
 
 
 
 
Kategori:
Kanel, Kladdkaka, Äpple

Äppelkladdkaka, Kladdkaka med äpple och kanel, Äpplets dag

Kommentera


Kommentarer

Sanna

Testade och göra äppelkladdkakan och den steg inte alls som på bilden. Fattas bakpulver? Eller står alla ingredienser i?

Svar: Det ska inte vara bakpulver i smeten eftersom det är en kladdkaka, och alla ingredienser står med. Jag har använt en form som är 20 cm i diameter för att få lite höjd på kakan. Om du har använt en 24-cm form så blir kakan lägre, kan det vara det?
Cake by Mary

Erica

Denna skall jag testa! Den verkar jättegod!

Jag har dock en fråga. Den ser ganska rinnig ut på bilden, och jag är av den sorten som tycker om kladdkakor som är kladdiga, men fasta. Är den väldigt nyuttagen ur ugnen på bilden, och stelnar den till sig efter en stund, eller är det så att jag bör köra den några extra minuter i ugnen om jag inte vill ha den rinnig?

Jag har tittat på några bilder på dina andra kladdkakor, och tycker att de har sett ut mer så som jag vill ha dem. :-)

Svar: Vad roligt att du vill prova den! 😊👍🏼
Gällande din fråga så brukar jag vanligtvis fotografera kladdkakor dagen efter, så de har stått i kylen under natten. Det gör att de blir mer fasta och det blir lättare att skära ut fina bitar till fotograferingen. Om jag minns rätt, så gjorde jag inte så med just denna då jag ville att den skulle se extra kladdig ut! 😊
Just av den anledningen också så tog jag ut den några minuter tidigare, vanligtvis kör jag alltid 20 min i min ugn när jag bakar i en 20cm-form.
Om du gräddar den så länge som det brukar passa bra i din ugn (alla ugnar funkar ju olika), och har kakan i kylen över natten så tror jag att du får den konsistens du är ute efter! 😊
Lycka till! 💕
Cake by Mary

Annie

Blandar du i det torra marsanpulvret i smeten?

Svar: Precis, du blandar ner det med mjölet och de andra torra ingredienser!
Cake by Mary