Fikon- & Mandelkaka

 
Fikon får mig alltid att tänka på Spanien! Minns när vi var där en sommar för väldigt många år sedan och på vägen till stranden så fanns det ett fikonträd, och där plockade vi alltid plocka fikon. Att äta solmogna fikon som man plockar direkt från trädet smakade verkligen helt underbart. Varje gång jag äter fikon så tänker jag alltid på när vi åt fikon i Spanien och hur gott det smakade! Jag har tidigare bara ätit färska fikon som de är, så när jag hittade detta recept hos Italian Food Forever blev jag väldigt nyfiken på hur det skulle vara att baka med fikon. Det lät väldigt gott att kakan bestod av en mandelkaka med en touch av kanel och att man hade färska fikon i kakan istället för torkade. Kakan blev saftig och god, och jag tycker att både mandel och kanel passade väldigt fint ihop med fikonen. Helt klart en annorlunda och god kaka!
 
 
Smet 
3 dl mandelmjöl
3/4 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 nypa salt
3 rumsvarma ägg
60 g smör
8 färska fikon
2 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Smält eller bryn smöret och låt svalna. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Blanda mandelmjöl, socker, mjöl, bakpulver, kanel och salt i en bunke. I en annan bunke vispa ihop ägg och smör. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Häll smeten i formen. Skär bort stjälken på fikonen och dela de på mitten. Stick ner fikonen i smeten med snittytan uppåt. Strö på 2 msk socker över fikonen och grädda sedan i kakan i ca 30 min eller tills kakan genomgräddad. Känn med provsticka, när stickan är torr är kakan klar. Låt kakan kallna i rumstemperatur innan servering.
 
 
 
 
Kategori:
Frukt/Bär, Kanel, Mandel, Mjuk kaka

Fikonkaka, Fikon- & Mandelkaka, Mandelkaka med fikon

Kommentera


Kommentarer

Ebba

A någon anledning gillar jag inte fikon. Tror du man kan göra samma kaka men med aprikoser istället? I många recept byter jag ut det, och ddt brukar bli hur bra som helst.
Den ser supersmarrig ut!

Svar: Ja, det var ju ett bra förslag. 👍🏼 Tror absolut att det kan funka! Slog mig att jag aldrig bakat med aprikoser, så det måste jag testa! 😊 Har du tips på något bakverk som blir gott med aprikoser?
Cake by Mary