Kaffekaka med Baileyskräm

 
Idag firar vi Kaffets dag och jag har länge viljat baka något med just kaffe, så nu fick jag tillfälle till det! Jag valde en väldigt populär smakkombination, nämligen kaffe och Baileys. Visst blir det gott ihop?! Så det blev en saftig och mjuk kaka som jag smaksatte med kaffe. Den toppades sedan av en underbart god Baileyskräm. Den där krämen blev förbaskat god och gjorde hela kakan tycker jag! Hade lätt kunna sleva i mig bara den... Eftersom det är kaffets dag så blev det en stor kopp kaffe till min kaffekaka!
 
 
Kaka
125 g smör
4 tsk snabbkaffepulver, t.ex. Nescafé
1 msk varmt vatten
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
Bailyeskräm
200 g Philadelphiaost
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde, 40%
3 msk Baileys 
 
Garnering
riven mörk choklad, gärna smaksatt med kaffe 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Lös upp kaffepulvret i varmt vatten, och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggblandningen. Häll ner smör, mjölk, kaffe och blanda till en jämn smet. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i 25-30 min, prova med en sticka. När stickan är torr är kakan klar. Låt den svalna helt. 
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren utom Bailyes till en riktigt fast smet. Häll i Baileys och vispa tills allt är  väl blandat och krämen fortfarande känns fast. Bred Bailyeskrämen på kakan och strö på riven choklad. 
 
 
 
 
 
Kategori:
Choklad, Mjuk kaka

Kaffets dag, Kaffekaka, Kaffekaka med Baileyskräm, Baileys, Mjuk kaka med kaffe, Kaffe och Baileys

Kommentera


Kommentarer

Hemma Hos Felicia

dethär är en kaka för mig! Denna ska jag testa! :)

Svar: Åh, vad roligt att höra! Hoppas att du gillar den! 😊💕
Cake by Mary

Anonym

Ser så god och fin ut.

Svar: Åh, tack snälla! :)
Cake by Mary

Ida

Låter gott!! Gillar sprit i kakor :)

Svar: Haha...ja, den där Baileyskrämen var verkligen något extra kan jag säga! 😜👌🏼
Cake by Mary

Nanne

Ska grädden till krämen vispas ”fast” innan det blandas med övriga ingredienser?

Svar: Jag brukar vispa ihop den med de övriga ingredienserna, men man kan vispa den separat också om man vill!
Cake by Mary

iseedee

Jag är ingen kaffeälskare, men den kakan ser så fluffig och saftig ut! =) Mina föräldrar skulle nog älska något sådant. :D

Svar: Haha...du får överraska dem med att baka den till dem! :)
Cake by Mary