Nutellafyllda skumstrutar

 
Skumbollar är verkligen en favorit för mig och att göra egna skumbollar är både lätt och blir väldigt gott. Fördelen med att göra egna är att man kan smaksätta dem som man vill. Efter att ha gjort olika nutellafyllda kakor, så fick jag idén att göra göra nutellafyllda skumbollar. För att få de lite festligare så bytte jag ut botten som vanligtvis består av smörgåsrån eller kex till glasstrutar - perfekt till barnkalas! Hittar man glassrån som är täckta med choklad på insidan är så är det perfekt, för då blir inte rånen mjuka av skumfyllningen. Hittar man inte såna rån så kan man själv pensla rånen med smält choklad. Sedan är det bara att spritsa i skumfyllningen så att de ser ut som glasstrutar och glöm inte den hemliga fyllningen, en klick nutella i mitten som blir en härlig överraskning när man äter skumstruten! Till 16 små glasstrutar så räcker det egentligen att göra halva receptet till skumfyllningen, men när du ändå ska göra så gör hela satsen och så passar du på att även göra dessa nutellafyllda skumbollar med schweizernöt eller denna goda Skumbollskaka!
 
 
Botten 
16 små glasstrutar
ev. choklad
 
Fyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Nutella (går att utesluta)
 
Garnering
200 g choklad
1 msk neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
strössel (alt. kokosflingor)
 
För att undvika att strutarna mjuknar kan man smälta choklad och pensla insidan av glasstrutarna. Låt stelna.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Spritsa i fyllningen en bit upp i struten. Klicka i lite nutella och fortsätt att spritsa på skumfyllningen. Ställ strutarna i frysen en stund så blir det lättare att doppa dem i chokladen. Smält chokladen till garneringen och blanda med olja för att få den mer lättarbetad. Doppa toppen i den smälta chokladen och strö på med strössel. Låt stelna. 
 
 
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Maräng, Nutella

Nutellafyllda skumstrutar, Nutellafyllda skumbollar, Skumbollar med nutella, Skumstrutar, Skumstrutar med nutella

Kommentera