Chokladmoussetårta med kladdkakebotten

 
Hoppas att ni har haft en riktigt härlig påskhelg! Själv har jag firat med min familj i Jönköping, och vi har även passat på att fira min bror som fyllt 40 år i helgen. Som vanligt så brukar jag få göra tårtorna när vi har kalas i familjen och min bror ville ha en tårta som är kladdig och chokladig, och som inte är för söt. Hans favoritchoklad är den mörka chokladen med chili från Lindt, så jag bestämde mig för att använda den på något sätt. Det kladdigaste och chokladigaste jag kunde komma på var att göra en chokladmoussetårta med kladdkakebotten, och jag valde att använda chilichokladen i moussen. I receptet har jag bara skrivit 70% mörk choklad, men det går förstås att välja med smaksättning (annan än chili) om man vill det. Receptet på den goda moussen fick jag när jag var på en dessertkurs med jobbet hos Chokladfabriken. Minns att min bror fick smaka på desserten som jag fått ta med hem, och att han verkligen gillade den mörka chokladmoussen. Därför tänkte jag att den skulle passa bra att använda till hans födelsedagstårta. Plastfilm är väldigt smidigt att använda är man gör moussetårtor, det gör det lättare att få ut tårtan ur formen. Plastfilm kan man hitta på nätet, bl.a hos Panduro. Dekorera tårtan med valfri frukter och/eller bär. 
 
 
Kladdkaka
150 g smör
100 g mörk choklad 70%
50 g mjölkchoklad
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 1/2 krm salt
 
Chokladmousse
180 g äggula (ca 8 st)
90 g strösocker
60 g vatten
325 g mörk choklad 70% 
170 g kokad vispgrädde
230 g vispad grädde
 
Garnering 
riven choklad
frukt & bär
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret. Rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda ihop till en jämn smet. Häll över smeten i en smörad och bröad springform, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakan kallna.
Värm socker, vatten och äggula medan du hela tiden vispar i botten av kastrullen, värm blandningen till 82 grader. Häll över blandningen i en bunke och vispa blandningen sval. Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädden (170g) och häll över chokladen. Rör så chokladen smälter helt och blandningen blir slät. Vispa upp den andra grädden (230g) till luftig konsistens. Blanda ner chokladen i äggblandningen och vänd till sist ner grädden. Klä insidan av bakformen med bageriplast/plastfilm. Häll moussen över kladdkakan och ställ i kylen över natten (alternativt i frysen om den görs i förväg). Garnera tårta med riven choklad och dekorera med frukt & bär.
 
 
Kategori:
Choklad, Kladdkaka, Tårta

Moussetårta, Chokladmoussetårta, Födelsedagstårta

Kommentera


Kommentarer

Liselotte Johansson

Vilken fin tårta. Vi har haft en fantastisk påskhelg. Jag älskar chokladmousstårta. Jag ska försöka göra en såsan när vi har invigningsfest i syateljén. Jag tror det blir den 6 juni.

Svar: Tack fina! :) Ja, det kan ju inte bli annat än fantastisk när det var så härligt väder också! Vad roligt, hoppas du gillar den! Ha en fin kväll! <3
Cake by Mary