Hallonpajskumbollar

 
Ni som följer mig vet att jag verkligen gillar skumbollar och har tidigare gjort skumbollar med olika smaker. Denna gången ville jag prova att göra en som smakar som en smulpaj med hallon! Den består av en botten gjord av havrekakor, en hemmagjord hallonsylt som fyllning och doppas sedan i den nya rubychokladen. När jag köpte hem rubychokladen i våras så visste jag direkt att jag ville använda den till dessa skumbollar. Dels för att den är i färgen rosa som passar bra med tanke på att det är hallon i fyllningen, men också för att den är lite fruktigare i smaken. Jag hittade den hos Chokladshopen, men om du vill kan du ersätta den med vit choklad som du blandar med lite hallonpulver. Vill du snabba på processen så går det bra att byta ut de hemmagjorda havrekakorna mot köpta. Däremot rekommenderar jag att koka sylten själv, då blir den inte lika söt som den köpta. Jag tyckte dessa blev riktigt goda och de smakade verkligen som en hallonsmulpaj! Tagga gärna @cakebymary och #cakebymary om ni provar dessa och lägger upp bilder! Alltid kul att se när ni bakar efter mina recept. Ha nu en skön söndagkväll!
 
 
Havrekakor, 20 kakor 
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt
 
Hallonsylt
250 g frysta hallon
125 g syltsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
200 g rubychoklad (alt. vit choklad med hallonpulver)
lite neutral olja, t.ex. raps
ev. frystorkade hallon
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och socker. Blanda i de övriga ingredienserna och rör samman till den deg. Dela degen i 20 bitar och rulla bitarna till bollar. Placera de på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till kakorna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. 
Koka upp hallon, syltsocker och vaniljsocker, och låt koka i 5 min under omrörning. Låt svalna något och häll sedan upp sylten i en silikonform med små kupoler eller annan frystålig form. Låt stelna till i frysen i ca 1 timme. 
Lägg gelatinbladen till skumfyllningen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ett lager fyllning på havrekakorna. Lägg på en fryst hallonsyltbit i mitten och fortstätt att sprita på skumfyllning. Ställ skumbollarna i frysen 30-60 min så blir det lättare att doppa dem i chokladen.
Smält under tiden chokladen till garneringen och blanda med lite olja. Doppa skumbollarna i chokladen. Strö ev. på frystorkade hallon.
 
 
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Hallon, Havre, Maräng, Skumbollar

Skumbollar med hallon, Rubychoklad, Hallonpajskumbollar, Hallonsmulpaj, Skumbollar med smak av hallonpaj, Smulpajskumbollar

Kommentera


Kommentarer

Nettan

Jag har nog hittat en blogg som jag bara måste följa :)
Låter supergott och här ska tittas runt då jag själv älskar att baka, men har varit superdålig på att lägga upp det jag gjort. Dock inte lika fina bilder som du utan hobby / kul sak !

Lisa

Men gud så gott det ser ut :)

Svar: Tack, de var supergoda! :)
Cake by Mary

Jasmine

Mums, ser himla gott ut! Tack för inspirerande inlägg.
Kram

Svar: Åh, tack snälla! Vad roligt att höra! :) Kram
Cake by Mary

Mariana

Dessa måste jag verkligen testa. Mina lär ju dock inte bli sådär fina!

Svar: Ja, vad kul att du vill testa dem! Gillade verkligen dem! Det tror jag nog du kan lyckas med! :)
Cake by Mary

Ida

Dom ser supergoda ut😍

Svar: Tack snälla! De var riktigt goda! :)
Cake by Mary