Apelsintiramisu

 
God Fortsättning! Hoppas att ni har haft en riktigt härlig jul! Själv har jag haft det jättebra, myst med familjen och ätit alldeles för mycket julmat! På julafton så åt vi denna apelsintiramisu till dessert. En fräsch dessert som påminner lite om ris à la Malta fast utan riset. Jag har tidigare gjort en somrig variant - Jordgubbstiramisu, men ville ha en julig smak denna gången med apelsiner. Vill man få den ännu juligare, så kan man marinera apelsinbitarna i en kryddig sockerlag med t ex kanel, kardemumma, nejlikor och även stjärnanis. Det ska jag prova nästa gång!
 
 
Apelsintiramisu
6 st apelsin
250 g mascarpone
250 g kvarg 
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
apelsinjuice
1 paket Savoiardikex
 
Skala och filéa apelsinerna. Skär de sedan i mindre bitar. Vispa ihop mascarpone och kesella. Tillsätt vispgrädden och vaniljsocker, och vispa tills det är en fast kräm. (Vill man ha lite sötare kräm kan man blanda i lite florsocker.) Doppa kexen hastigt i apelsinjuice och lägg sedan tillräckligt många så att de täcker botten av en form, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av apelsinbitarna och bred därefter på ca hälften av krämen. Lägg på ett nytt lager med kex och upprepa proceduren. Låt stå i kylen i ca 1 timme så den sätter sig och kexen hinner mjukna lite. Garnera ev. med några apelsinbitar. 
 
 
 
Kategori:
Dessert, Frukt/Bär, Jul

Tiramisu, Apelsintiramisu, Tiramisudessert, Dessert, Efterrätt

Kommentera