Minipepparkaksmuffins med ädelostkräm

 
När jag har glöggmingel eller adventsfika vill jag alltid ha med pepparkaka med ädelost då jag tycker att det är så förbaskat gott. För att slippa krångla med en smulig ädelost och pepparkakor som går sönder, så gör jag gärna en mjuk pepparkaka och toppar den med en ädelostkräm. Välj att göra pepparkakan i en stor form och dela i bitar eller som här, i minimuffinsformar. Det blir rätt många om man gör små, behöver du inte ha så många fyller du resten av smeten i vanliga muffinsformar och serverar med t ex lingongrädde. Har du inte pepparkakskrydda hemma kan du ersätta den med 3 tsk kanel, 2 tsk kardemumma, 2 tsk malen nejlika, 2 tsk malen ingefära till denna kaka (om du skulle ha alla kryddorna hemma 😊). Såg nu när jag skulle lägga in bilderna i detta inlägg att jag glömt att dekorera muffinsen med krossade pepparkakor, men det blir så ibland när man har stressar med fotograferingen innan gästerna ska komma! 😄 Dessa bjöd jag nämligen på förra helgen när jag hade en liten adventsfika hemma hos mig. Perfekta som små tilltugg till glöggen! Förutom vanlig glögg så måste jag nämna att jag även bjöd på glöggbubbel. Det var första gången jag provade det och jag tyckte det var väldigt gott, så kan absolut rekommendera det! 👌
 
 
Minimuffins, ca 54 st
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
1 1/2 msk pepparkakskrydda
1 dl rårörda lingon
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Ädelostkräm
140 g ädelost
2 dl creme fraiche
 
Dekoration
lingon
krossade pepparkakor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, filmjölk, krydda och lingon. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smeten. Fyll minimuffinsformarna till 2/3 och grädda i 8-9 min. Känn med en sticka om de är klara. Låt svalna helt.
Mosa ädelosten och blanda med creme fraiche till en tjock kräm. Spritsa eller bred på krämen på muffinsen. Strö över några lingon och krossade pepparkakor, alt. dekorera med att sticka ner en liten pepparkaka i krämen.
 
 
 
Kategori:
Jul, Pepparkaka, Snittar/Tilltugg

Pepparkaksmuffins med ädelostkräm, Minipepparkaksmuffins, Minipepparkaksmuffins med ädelostkräm, Ädelostkräm, Tilltugg till glögg

Kommentera


Kommentarer

Susanne

Hej
Jag undrar vilken ädelost du använde till din ädelostkräm på dina urgulliga minimuffins ?
Har dålig erfarenhet själv av att använda creme fraiche blandningar ovanpå muffinsar. Den blir alltid så lös, vad gör jag för fel, har du något tips ? /Susanne

Svar: Du kan använda den ädelost du gillar, just denna gången blev det Kvibille Gräddädel. Jag använder fullfet creme fraîche, och mosar först ädelosten och rör ner creme fraîchen med en sked (ej vispa). Hoppas det blir bra! :)
Cake by Mary