Pepparkakskolasås

 
Pepparkakskola är en favorit så här i juletider. Här har jag istället för en kola gjort en pepparkakskolasås som går att använda till allt från bakverk till desserter. Eller så gör man det enkelt för sig och ringlar den över en skål med vaniljglass, och kanske toppar med lite krossade pepparkakor?! Har du inte glykossirap hemma kan du byta ut den mot ljus sirap. Glykossirapen motverkar kolan från att sockra sig. När man förvarar den i kylen så tjocknar kolan, men värmer du upp den lite så blir den mer rinnig igen. 
 
 
Pepparkakskolasås
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl glykossirap
75 g smör
1 msk pepparkakskrydda
 
Blanda alla ingredienserna till kolafyllningen i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 108-110 grader. Häll upp i en ren burk och låt svalna. Den tjocknar ju kallare den blir. 
 
 
Vaniljglass med pepparkakskolasås & krossade pepparkakor
Kategori:
Jul, Pepparkaka, Sås

Pepparkakskolasås, Pepparkakskola, Kolasås, Julig kolasås

Kommentera