Pepparkaksskumbollar med kolafyllning

 
Idag firar vi Pepparkakans dag och med tanke på dagens recept så måste jag kolla upp om det finns en dag för skumbollar då jag verkligen älskar skumbollar. De har visserligen många namn - gräddbollar, mums-mums, gräddbullar och kokostopp, men jag säger skumboll. Vad kallar du dem? 
Jag har ju tidigare gjort andra smaker på mina skumbollar än den klassiska, och de senaste med fyllning. Börjar bli en del recept så den har fått en egen kategori som heter just Skumbollar, där hittar du alla varianter. Denna gången blev det alltså en med pepparkakssmak. Dels genom att använda en pepparkaka i botten och även en pepparkakskola som fyllning. Sedan försökte jag även att smaksätta skummet med lingonpulver, men det kan du utesluta om du vill. Tycker det kan vara gott att bryta det söta med något syrligt. 
 
 
Pepparkaksskumbollar, 24 st
24 st pepparkakor
 
Pepparkakskolafyllning
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
75 g smör
1 msk pepparkakskrydda
 
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
lingonpulver efter smak (kan uteslutas)
 
Garnering
ca 400 g choklad
1-2 msk neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
krossade pepparkakor
 
Blanda alla ingredienserna till kolafyllningen i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 115 grader. Låt svalna något och häll sedan upp i en silikonform med små kupoler eller annan värmetålig form. Strö ev på lite flingsalt. Låt stelna i frysen i ca 1 timme. 
Gör skumfyllningen genom att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker och ev. lingonpulver. Spritsa ett lager fyllning på kexen. Lägg på en fryst kolabit  i mitten och fortsätt att spritsa på skumfyllningen. Ställ skumbollarna i frysen en stund så blir det lättare att doppa dem i chokladen. Smält chokladen till garneringen och blanda med olja för att få den mer lättarbetad. Doppa skumbollarna i den smälta chokladen och strö på krossade pepparkakor. Låt chokladen stelna.
 
 
 
 
Kategori:
Choklad, Kola, Pepparkaka, Skumbollar

Gräddbulle, Pepparkaksgräddbulle, Pepparkaksskumbollar, Pepparkaksgräddbollar, Mums-mums med pepparkaka

Kommentera


Kommentarer

Hele'n Thelin

Det står 2 pepparkakskrydda... Vad 2?

Svar: Ajdå, har missat att justera mängden ser jag. Tack för att du uppmärksammade det! Det ska vara 1 msk.
Cake by Mary

Anita

Smarrigt :)

Svar: Ja, är ju så gott med skumbollar! 😋👌🏼
Cake by Mary