Kolaskumbollar med salt kolafyllning

 
Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar skumbollar och nu har jag nog gjort de godaste skumbollarna någonsin - Kolaskumbollar med salt kolafyllning! Dessa skumbollar har en botten som består av kolakakor, en fyllning av salt kola och doppas slutligen i en god blond choklad med smak av kola. Need I say more??!! Hur som helst så var de verkligen helt gudomliga och vill ni bjuda på något riktigt mumsigt så är det dessa ni ska göra! YUM! Ett litet tips är att smula de överblivna bitarna från kolakakorna och ha som strössel på glass tillsammans med den kolan som blir över. Jag tror att hälften av skumfyllningen räcker till dessa, och med resterande skumfyllning kan du göra t ex dessa Nutellafyllda skumbollar med schweizernöt!
 
 
Kolakakor, ca 16 st
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Salt kolafyllning
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
75 g smör
1 1/2 krm salt
ev. flingsalt 
 
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
200 g Ica Selection Blond choklad eller Valrohna Blond Dulcey
1 msk neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till kakorna i en skål till en smidig deg. Halvera degen och forma till 2 rullar. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt och platta ut dem. Grädda i ca 12-15 minuter. Ta ut plåten och stansa ut cirklar, ca 5,5 cm i diameter. Låt kakorna svalna. 
Blanda alla ingredienserna till kolafyllningen i en kastrull utom flingsalt. Koka upp och låt koka på medelvärme till 115 grader. Låt svalna något och häll sedan upp i en silikonform med små kupoler eller annan värmetålig form. Strö ev på lite flingsalt. Låt stelna i frysen i ca 1 timme. 
Gör skumfyllningen genom att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Spritsa ett lager fyllning på kexen. Lägg på en fryst kolabit  i mitten och fortsätt att spritsa på skumfyllningen. Ställ skumbollarna i frysen en stund så blir det lättare att doppa dem i chokladen. Smält chokladen till garneringen och blanda med olja för att få den mer lättarbetad. Doppa skumbollarna i den smälta chokladen och låt stelna. Strö på lite flingsalt. 
 
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Kola, Maräng

Kolaskumbollar, Skumbollar med kolafyllning, Fyllda skumbollar, Kolaskumbollar med salt kolafyllning, Salt kola, Salted caramel

Kommentera


Kommentarer

Angelica Wåhlin

Men wow, vad gott!

Svar: Tack, de blev verkligen grymt goda! :)
Cake by Mary

Tess

Alltså... alla dina bakverk ser så magiskt goda ut! Jag vill testa allt :D Kram

Svar: Haha...vad roligt att höra! Tack snälla du! :) Kram
Cake by Mary

Jennie

Ser så goda ut.

Svar: Tack, de var underbart goda! :)
Cake by Mary

Liselotte Johansson

Wow så gott.

Svar: Tack fina du! :)
Cake by Mary

Jessica

Låter supergoda! Hur länge håller dom? Går de att frysa in?

Svar: De är riktigt goda! Jag fryser in dem, då håller de längre och smidigt att bara ta fram när det behövs!
Cake by Mary