Salt kolamousse på kladdkaka

 
Idag kör jag en collab med fantastiska Malin som driver bloggen Fredagskakan! Det innebär att jag har provat ett av hennes recept som jag postar här på min blogg, och hon gör samma sak med ett av mina recept. Det fanns väldigt mycket gott att välja på hos Fredagskakan, så har ni inte varit inne hos henne så måste ni absolut kika in! Jag är ju väldigt svag för allt med salt kola och choklad, så när jag såg denna kladdkaka så visste jag att jag måste prova den! Jag har följt Malin länge så därför var det extra roligt när jag fick chansen att träffa henne några gånger i höstas, hon är nämligen precis som jag från Jönköping. Det som var extra roligt är att det visade sig att vi båda är uppvuxna i Barnarp som ligger strax söder om Jönköping! Världen är allt bra liten ibland! En supermysig och härlig tjej som är grym på att baka och fotar underbara bilder. Det var verkligen jättekul att träffa någon som har samma hobby som en själv! Det var så skoj att baka denna kladdkaka, just för att det var så lätt att få den att även se väldigt fin ut! Jag tog med den till jobbet och gissa om det var uppskattat?! De tyckte den var jättegod, så ni måste ju ta och testa den ni också!
 
 
Kladdkaka
200 g mörk choklad (70%)
4 st ägg
200 g smör
4 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl

Salt kolamousse
1 burk karamelliserad mjölk (á 397 g)
1+2 dl vispgrädde
1-2 tsk havssalt
1 1/2 st gelatinblad
2 äggulor

Crumble
25 g florsocker
50 g smör
75 g mandelmjöl
50 g hasselnötter

Garnering
moussekupoler
crumble
karamelliserad mjölk
ev. färska bär t ex hallon
chokladkrisp

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen till kladdkakan. Rör ihop ägg och socker, men vispa inte. Smält sedan smöret och låt det bli gyllenbrunt. Ta av kastrullen från värmen och rör i chokladen så den smälter helt. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och tillsätt även saltet. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl ner i smeten och blanda ihop. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten (ca 24 cm i diamter) och smörj och bröa sidorna på den. Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt kakan kallna. 

Lägg 1,5 gelatinblad till kolamoussen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter så att gelatinet mjuknar. Värm 1 dl grädde i en kastrull och rör i den karamelliserade mjölken (spara gärna 2-3 msk karamelisserad mjölk för dekor). Vispa så att kolakrämen blandar sig helt med grädden och blanda också ner saltet. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i kolakrämen. Vispa upp äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig. Rör ner gräddkolasmeten i äggulorna, och vänd sedan ner den vispade grädden.

Lossa kladdkaka från formen och diska rent kanten. Lägg tillbaka kladdkakan och täck insidan av formen med bageriplast. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen ett par timmar att stelna. Vill man kan man hälla lite av moussen i silikonform med små kupoler för att ha till dekoren. Frys i så fall in dem så blir det lättare att plocka ur dem ur formen. Ställ sedan kakan i frysen i minst 3 timmar alt. 4 timmar i kylskåp för att moussen ska sätta sig. 

Gör undertiden crumblet till dekoreringen. Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka hasselnötterna. Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt hasselnötterna och smula ut degen på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Rör runt det efter att det kommit ut ur ugnen då och då medans det svalnar.

Ta fram formen ur kylen eller frysen och lossa kakan från formen. Placera den på ett serveringsfat coh dekorera med crumble, karamelliserad mjölk, moussekupoler och ev. lite färska bär och chokladkrisp.   

 
 
 
 
Kategori:
Allmänt

Kommentera


Kommentarer

Sara

Men åh vad gott det ser ut/låter! Måste prova😀

Svar: Tack, vad roligt att du vill prova den! Hoppas du gillar den! :)
Cake by Mary

Otroligt fint

Saknar ord att beskriva så mycket färdighet

Svar: Åh, tack så mycket! :)
Cake by Mary

Liselotte Johansson

Åh vad gott det ser ut. Tack för tipset. Jag ska kolla in bloggen fredagskakan.

Svar: Tack snälla! :) Ja, gör det! Finns massa med härliga recept där! Trevlig helg! :)
Cake by Mary