Lyxiga chokladpraliner med Baileys Chocolat Luxe

 
God fortsättning och hoppas ni hade ett härligt firande igår! Själv blev det ett lugnt och mysigt firande med familjen. Tråkigt nog så blev jag sjuk precis dagen innan nyår, så fick anstränga mig för att orka vara uppe till tolvslaget, vilket jag lyckades med som tur är! Hatar att vara sjuk, och idag känner jag ingen smak heller så nu blir det svårt att baka då jag inte kan smaka av bakverken. Känns så tråkigt då jag måste vänta med all bakning nu tills smaken kommer tillbaka. Någon som vet om man kan skynda på den processen?? Kändes skönt att jag i alla fall hann göra dessa lyxiga chokladpraliner med Baileys Chocolat Luxe innan jag blev sjuk. Jämfört med Baileys Original så smakar Chocolat Luxe som originalet fast med en mer chokladig ton, väldigt god! Det var lite trixigt att få ut pralinerna ur formen, men jag ställde in den i frysen en stund och efter det så ploppade de ut som de skulle! Känns verkligen lyxigt att bjuda på hemmagjorda praliner, eller varför inte ge bort till någon du tycker om?! Chokladformar och kakaosmör kan man hitta på nätet.
 
 
Pralinskal, ca 80 praliner
ca 5 g kakaosmör
ca 400 g mörk choklad
ätbart guldpulver, t.ex. Odense
 
Fyllning
320 g vispgrädde
55 g glykossirap
525 g mörk choklad 65%
100 g osaltat smör
90 g Baileys Chocolat Luxe
ca 40 g kakaonibs
 
Smält kakaosmör och torka pralinformen med ett tunt lager. Pensla formen med guldpulver. Temperera chokladen genom att finhacka chokladen och värm hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm åter upp chokladen till 31-32 grader. Häll över chokladen i en sprits och fyll formen med den tempererade chokladen. Vänd formen upp och ned och låt överflödig choklad rinna ut. Skrapa bort den överflödiga chokladen och låt sedan chokladen stelna i ca 1 tim i rumstemperatur. Spara överbliven choklad till locket.
Koka grädde och glykos till fyllningen. Finhacka chokladen och häll i en skål.  Häll gräddblandningen över chokladen i 5 omgångar och rör om. Tillsätt smör och Baileys Chocolat Luxe och rör om. Låt blandningen svalna till 27 grader innan den spritsas i chokladskalen. Fyll formen och strössla i kakaonibs på slutet. Låt fylllningen stelna minst 24 tim. 
Värm upp den överblivna tempererade chokladen och spritsa på ett litet lager på toppen. Skrapa bort överflödig choklad så att det endast täcker pralinerna. Låt stelna i 2 tim. Vänd formen upp och ned, och slå ut pralinerna ur formen. (Skulle det vara svårt att få ut bitarna ur formen så kan det ev funka genom att ha formen i frysen ett tag.)
 
 
 
 
 
Kategori:
Alla Hjärtans Dag, Choklad, Godis, Nyår, Påsk

Hemmagjorda chokladpraliner, Chokladpraliner, Chokladpraliner med Baileys Chocolat Luxe, Baileyspraliner

Kommentera