Semmelskumbollar

 
Fettisdagen är äntligen här! Redan efter nyår som har semmelbilderna börjat dyka upp i flödena och sista tiden så är det nästa det enda man ser! I år så äter jag inte bara en vanlig klassisk semla utan även dessa härliga semmelskumbollar (ni vet ju att jag älskar skumbollar)! Denna semmelskumboll består av en mördegsbotten med kardemumma och själva skumbollen har en fyllning av en supergod mandelfyllning, precis en sådan som man har i en vanlig semla! Sedan doppas hela härligheten i en blandning av vit choklad och mandelsmör! Ja, ni hör ju hur gott det låter, så ni måste ju bara prova att göra dessa!
 
 
Kardemummakakor, ca 16 st
1 tsk kardemummakärnor
50 g strösocker
100 g smör
150 g vetemjöl
1/2 ägg
 
Semmelfyllning
50 g mandel
50 g strösocker
1/2 msk mjölk
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl vaniljkräm
 
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
ca 300 g vit choklad
ev. lite neutral olja t ex raps- eller solros
3 tsk mandelsmör
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Morta kardemummakärnorna. Blanda alla ingredienser till kakorna till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min. Kavla ut degen och stansa ut cirklar, ca 5,5 cm i diameter. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 min, de ska ha fått lite färg på kanterna. Låt kakorna svalna helt.
Mixa mandel och socker i en matberedare till en massa. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker. Rör ihop massan med vaniljkräm. Häll upp i en silikonform med små kupoler eller skeda upp på bakplåtspappersklädd bricka. Låt stelna i frysen i ca 1 timme. 
Gör skumfyllningen genom att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Spritsa ett lager fyllning på kakorna. Lägg på en fryst bit semmelfyllning i mitten och fortsätt att spritsa på skumfyllningen. Ställ skumbollarna i frysen en stund så blir det lättare att doppa dem i chokladen. Smält chokladen till garneringen och blanda med olja för att få den mer lättarbetad. Rör i mandelsmöret och doppa sedan skumbollarna i chokladen och låt stelna.
 
 
 
Kategori:
Barnkalas, Mandel, Maräng, Vitchoklad

Kommentera


Kommentarer

Hanna- livet som ung och svårt kroniskt sjuk

Åh så vackra de är! Var de svåra att göra?
Jag är allergisk mot mandlar, alla nötter, finns det ett alternativ på detta recept utan mandelmassa?
Vad gäller "riktiga" semlor kan man ju köpa semlor med vaniljkräm.
Kram Hanna- livet som ung och svårt kroniskt sjuk

Svar: Tack fina du! De är inte svåra att göra, men det är fler moment att gå igenom. Dock kan man förbereda mycket, så man behöver inte göra allt samma dag. Jag har ett recept på skumbollar med saltkolafyllning, kanske kan funka bättre för dig? http://cakebymary.se/2019/february/kolaskumbollar-med-salt-kolafyllning.html
Cake by Mary