Krämig kanelbullecheesecake med kanelbullebotten

 
Jag brukar vara den som bakar när någon i familjen fyller år, och varje gång jag ska baka när mina bröder fyller år så vill de alltid ha kanelbullecheesecake. De första jag gjorde hade en kakig botten och de tyckte det blev för torrt. De ville ha en krämig cheesecake som inte är för söt och med en saftig botten. Det var då jag kom på idén att jag kunde använda vanliga kanelbullar som botten. Jag var lite orolig för om bullarna i botten skulle gräddas ordentligt utan att bli för degiga eller för torra. Jag bestämde mig för att testa och höll tummarna för att den skulle bra, och den blev väldigt omtyckt! Sedan dess är det alltid denna cheesecake jag får baka när mina bröder fyller år! Helt klart en av de godaste cheesecaken jag ätit och det blir så saftigt och gott med bullarna som botten.
 
 
Deg 
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/4 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk stött kardemumma
ca 6 1/2 dl vetemjöl special
75 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl brun farin
1 msk vaniljsocker
1/2 msk kanel
 
Cheesecakefyllning
600 g Philadelphia
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde
4 ägg
 
Kanelfyllning
50 g smält smör
1/2 dl brun farin
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
 
Värm mjölk till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölken, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10-15 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
Förbered fyllning genom att blanda smör, farinsocker, vaniljsocker och kanel. 
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Kavla ut den till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop och skär degen i ca 2 cm breda bitar.  Lägg ca 7 bullarna i en smord springform, ca 24 cm i diameter, och platta till dem så att de går ihop helt och täcker botten av formen.
Vispa philadelphia, socker, majsstärkelse och vaniljsocker till en slät smet. Vispa ner grädden. Vänd ner äggen, ett i taget. Häll cheesecakefyllningen i formen över kanelbullarna. Blanda ihop kanelfyllningen och klicka på den över cheesecaken. Rör om lätt med skaftet på en sked för ripplad effekt. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i 30 min. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 min. Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den sedan svalna helt i rumstemperatur, och ställ den därefter i kylen över natten så att den sätter sig helt.
 
 
Kategori:
Bullar, Cheesecake, Kanel

Kanelbullecheesecake, Kanelbulle, Cheesecake, Kanelbullebotten, Krämig cheesecake

Kommentera


Kommentarer

Fia

Wow ser så gott ut. Ska pröva receptet imorgon.

Svar: Tack! 😊💕 Vad kul att du vill prova den, hoppas den smakar!
Cake by Mary

Anonym

vad menar du med 61/2 dl vetemjöl special?

Svar: Aj, sorry! Det ska stå 6 1/2, hade visst missat ett mellanslag! 😄🙈 Tack för att du uppmärksammade det, är rättat nu! 😊👍🏼
Cake by Mary