Trippel chokladmoussetårta

 
Förra helgen hade vi kalas för min brorsdotter som fyllde 10 år. När jag frågade henne vad hon ville att jag skulle baka för tårta till hennes kalas så önskade hon sig en trippel chokladmoussetårta. Första gången jag åt en trippel chokladmoussetårta tror jag var på min kusins bröllop, och den var såå god så jag har alltid velat göra en egen. Nu hade jag tyvärr inte riktigt tiden till att sätta ihop ett eget recept till kalaset, men hittade detta receptet från Mitt Kök som blev väldigt bra. I receptet använder de en form som är 26 cm i diameter, men då jag inte hade det så använda jag en som var 24 cm. Tårtan blev väldigt hög, så 26 cm hade nog passat bättre, men den såg ju väldigt maffig ut då den blev så hög! Jag märkte halvvägs att höjden på formen inte skulle räcka till, trots att jag hade bageriplast runt kanten som ändå var ca 1 cm högre än formen, så jag fick lägga på ytterligare ett varv med bageriplast som jag placerade högre upp så att den vita moussen också skulle få plats. En väldigt god tårta som passar perfekt att servera med färska bär och/eller frukter! Jag skulle även dekorera med lite chokladkrisp, men glömde totalt bort det i kalasstressen! (Björnbären har fått en lite touch av ätbart guldpulver, då jag glömde mina guldblad hemma i Stockholm).
 
 
Kladdkakebotten
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
Mörk chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
 
Mjölkchokladmousse
1 st gelatinbland
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
 
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
 
Garnering
färska bär/frukter
ev. chokladkrisp
ev. ätbara guldblad alt. guldpulver 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en smord springform, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 min. Kakan ska ha en fast kant, men vara mjuk i mitten. 
Alla tre mousser har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum. Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Häll den varma grädden över chokladen och rör till en slät smet. Lyft upp gelatinbladen utan att kram ur dem och tillsätt dem i chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden. 
Täck gärna insidan av springformen med bagariplast. Fyll på ett mousselager åt gången och ståll tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager. Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst 2 timmar före servering. Dekorera med färska bär/frukter och ev. chokladkrisp. 
 
 
 

 

 

Kategori:
Choklad, Tårta

Moussetårta, Chokladmoussetårta, Födelsedagstårta

Kommentera


Kommentarer

Jessica

Hej! Är så sugen på att göra denna. Men jag äter inte animaliskt gelatin och undrar om du har något tips på hur man kan ändra receptet, om man använder tex agar agar eller vegegel?

Svar: Hej! Vad roligt! 😊 Har kollat upp och 1/6 tsk agar agar pulver ska tydligen motsvara ett gelatinblad!
Cake by Mary

Jessika

Ser verkligen jättegott ut! Börjar mousse:n att smälta om tårtan står framme ett tag?

Svar: Tack! 😊💕 Nä, det var inga problem att ha den framme ett tag!
Cake by Mary

Vivian

Hej fina Maria
Jag tänkte göra kladdkakan glutenfri. Va ska jag använda mig av?

Kram
Vivian

Svar: Hej! Du kan byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix. Kram
Cake by Mary