Trippel chokladmoussetårta

 
Förra helgen hade vi kalas för min brorsdotter som fyllde 10 år. När jag frågade henne vad hon ville att jag skulle baka för tårta till hennes kalas så önskade hon sig en trippel chokladmoussetårta. Första gången jag åt en trippel chokladmoussetårta tror jag var på min kusins bröllop, och den var såå god så jag har alltid velat göra en egen. Nu hade jag tyvärr inte riktigt tiden till att sätta ihop ett eget recept till kalaset, men hittade detta receptet från Mitt Kök som blev väldigt bra. I receptet använder de en form som är 26 cm i diameter, men då jag inte hade det så använda jag en som var 24 cm. Tårtan blev väldigt hög, så 26 cm hade nog passat bättre, men den såg ju väldigt maffig ut då den blev så hög! Jag märkte halvvägs att höjden på formen inte skulle räcka till, trots att jag hade bageriplast runt kanten som ändå var ca 1 cm högre än formen, så jag fick lägga på ytterligare ett varv med bageriplast som jag placerade högre upp så att den vita moussen också skulle få plats. En väldigt god tårta som passar perfekt att servera med färska bär och/eller frukter! Jag skulle även dekorera med lite chokladkrisp, men glömde totalt bort det i kalasstressen! (Björnbären har fått en lite touch av ätbart guldpulver, då jag glömde mina guldblad hemma i Stockholm).
Tillägg 2019-07-27: Tårtan behöver mer än 2 timmar i kylen för att tina upp, så ta fram den i god tid!
 
 
Kladdkakebotten
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
Mörk chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
 
Mjölkchokladmousse
1 st gelatinbland
5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
 
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
 
Garnering
färska bär/frukter
ev. chokladkrisp
ev. ätbara guldblad alt. guldpulver 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en smord springform, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 min. Kakan ska ha en fast kant, men vara mjuk i mitten. 
Alla tre mousser har samma tillverkningssätt: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum. Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron. Häll den varma grädden över chokladen och rör till en slät smet. Lyft upp gelatinbladen utan att kram ur dem och tillsätt dem i chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden. 
Täck gärna insidan av springformen med bagariplast. Fyll på ett mousselager åt gången och ståll tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager. Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst 2 timmar före servering. Dekorera med färska bär/frukter och ev. chokladkrisp. 
 
 
 

 

 

Kategori:
Choklad, Tårta

Moussetårta, Chokladmoussetårta, Födelsedagstårta

Kommentera


Kommentarer

Jessica

Hej! Är så sugen på att göra denna. Men jag äter inte animaliskt gelatin och undrar om du har något tips på hur man kan ändra receptet, om man använder tex agar agar eller vegegel?

Svar: Hej! Vad roligt! 😊 Har kollat upp och 1/6 tsk agar agar pulver ska tydligen motsvara ett gelatinblad!
Cake by Mary

Jessika

Ser verkligen jättegott ut! Börjar mousse:n att smälta om tårtan står framme ett tag?

Svar: Tack! 😊💕 Nä, det var inga problem att ha den framme ett tag!
Cake by Mary

Vivian

Hej fina Maria
Jag tänkte göra kladdkakan glutenfri. Va ska jag använda mig av?

Kram
Vivian

Svar: Hej! Du kan byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix. Kram
Cake by Mary

Emma

Hej! Gjorde den här tårtan i helgen men misslyckades tyvärr totalt. Alla tre mousserna skar sig. Vad gjorde jag för fel? Jag gissar att det handlar om någon temperatur? Dessutom var den fortfarande stelfrusen efter 2 timmar i kylen och mousselagren lossnade från botten och gled av medan kladdkakan satt stadigt fast i springformen... Jag tog mig kanske vatten över huvudet när jag gav mig på den här! 😂

Svar: Hej! Nej, vad tråkigt att höra! Jag tänker också att det kan vara temperaturerna som gjorde att mousserna skar sig. Kan ev. funka att försiktigt värma en liten del och sedan röra ut den med resten, sedan ställa den i kylen så den får kallna. Kanske får skriva till en kommentar om att tårtan behöver mer tid att tina upp. Hoppas detta inte gjorde att du drar dig för att baka andra tårtor - alla har vi misslyckats någon gång och det är av misstagen man lär sig! :) Ha en fin dag! Kram
Cake by Mary

Michelle

Tårtan måste stå betydligt längre i frysen mellan mousselagren, allt flöt ihop till en enda soppa vilket var tråkigt. Hoppas den smakar bättre än den ser ut just nu :-)

Svar: Oj, vad tråkigt att det blev så! Vet inte om det kan bero på temperaturskillnader i frysen?! Ett tips annars är att när man häller på nästa lager så håller man en sked under, och häller försiktigt moussen på skeden och så får det liksom därifrån sedan flyta ut på lagret under. På så sätt undviker man att det blir en grop där man häller och att det blandar sig. Men det förutsätter ju då förstås att ytan på lagret undret har stelnat något i alla fall. Hoppas att den blir fin ändå och att det smakar gott! :)
Cake by Mary

Johanna

Hej!
Har en fråga, tänkte göra denna smarriga tårta men undrar om den måste stå fryst tänkte nämligen göra den på lördag för att ätas lördag kväll! Hur ska jag tänka med förvaring? Frys först sen kyl eller kyl bara? Med vänlig hälsning, johanna

Svar: Hej! Vad roligt att du vill göra den. Den behöver ju lite tid att stelna mellan de olika lagerna, och det går fortare att ställa den i frysen emellan då. Efter sista lagret skulle du kunna ha den i kylen, men då behöver den extra tid på sig att stelna. Min rekommendation skulle nog vara att göra den i förväg (du kan göra den nån vecka i förväg) och förvara i frysen och flytta över den till kylen så den får tina upp där kvällen före den ska ätas. Dessutom får man snyggare kanter om den varit fryst.
Men vill du ändå göra den samma dag så skulle jag ställa den i frysen när du gör de olika mousselagerna och sedan ställa den i kylen tills den ska ätas, men att ändå se till att den hinner stå så pass länge så moussen hinner stelna ordentligt!
Cake by Mary