Miljonärskaka med saffran

 
 
En riktigt god kaka är miljonärskaka som jag postat tidigare på bloggen, och jag har även gjort miljonärskaka med jordnötter - en variant med jordnötter i kolafyllningen och också den supergod! Men nu när vi närmar oss advent och jul ville jag prova att göra en med saffranskola. Letar du efter något att baka till adventsfikat, så kan jag verkligen tipsa om denna. En julig och god kaka med härlig smak av saffran. Det blir så god kombo med den mjuka kolan, lena chokladen och med krispig botten. Kanske något att prova i helgen när det är första advent?!
 
 
Kaka
3 1/2 dl vetemjöl
125 g tärnat smör
1 dl brun farin
 
Kola
50 g smör
1 dl brun farin
4 1/2 dl kondenserad mjölk (1 1/2 burk á 397g)
1 påse saffran (1/2 g)
 
Topping
150 g mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Smörj en form eller klä den med bakplåtspapper, 23x23 cm. Sikta ner mjölet i en skål och arbeta in smöret med fingertopparna till en smulig deg. Tillsätt sockret och arbeta samman degen. Tryck ut degen i formen och nagga den med en gaffel. Grädda den mitt i ugnen i ca 20 min, eller tills kakan har fått en ljus guldgul färg. Låt den svalna i formen. 
Häll smör, socker, kondenserad mjölk och saffran i en kastrull. Koka upp blandningen på medelvärme under ständig omrörning med en träslev. När smeten börjar koka, sänk värmen och värm ytterligare i 4-5 min. När kolan är ljusgul och tjock, och släpper kastrullens kanter är den klar. Bred ut den jämt över kakan och låt kallna. Smält chokladen och bred den över kakan. Låt stelna och skär sedan kakan i bitar. 
 
 
 
 
Kategori:
Jul, Kakor, Kola, Långpannekaka, Saffran

Miljonärskaka, Spröd kaka med kolafyllning, Saffranskola, Miljonärskaka med saffran

Kommentera


Kommentarer

Stina Lund

det ser gott ut

Svar: Tack snälla! 😊💕
Cake by Mary