Underbart god chokladfondant

 
Idag är det Chokladens dag, hurra! Tror många av oss firar detta typ varje dag, eller?! 🙂 Även om det är gott att äta choklad som det är, så är det minst lika gott att baka med choklad! Älskar allt som är chokladigt och kladdigt, så då passade det att göra världens godaste dessert - en klassisk chokladfondant! En dessert som är perfekt att servera efter en härlig middag, som dessutom är väldigt enkel att göra och går att förbereda. Då är det enda man behöver göra under middagen att grädda och dekorera chokladfondanten. Det som kan vara lite trixigt är att veta hur länge de ska gräddas för att de fortfarande ska vara härligt rinniga inuti. Testa dig gärna fram i förväg genom att provgrädda en, då ugnstiden varierar beroende på hur din ugn är och på vilken storlek du har på formarna. För mig så behövdes det 12 minuter så jag kunde själpa upp dem på tallrikarna utan att de sprack och läckte ut innehållet. Använd en choklad som du tycker är god. Jag kan ibland tycka att mörk choklad ger en för kraftig chokladsmak, så denna gången hade jag en mörk mjölkchoklad vilket var supergott!
 
 
Chokladfondant, 4 port. 
100 g smör
150 g mörk mjölkchoklad eller mörk choklad
1/2 dl florsocker
2 msk vetemjöl
2 äggulor
1 ägg
 
Garnering
florsocker
färska hallon 
ev. citronmeliss
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i det smälta smöret. Blanda i florsocker och mjöl. Häll sedan i äggen och rör om kraftigt tills du har en jämn och blank smet. Fördela smeten i 4 ordentligt smorda formar och grädda mitt i ugnen i ca 8-12 min, beroende på ugn och storlek på formarna. Stjälp upp bakelserna och pudra över lite florsocker. Dekorera med färska hallon och ev. citronmeliss. Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
 
 
Kategori:
Alla Hjärtans Dag, Choklad, Dessert, Nyår

Chokladfondant, Klassisk dessert, Godaste chokladfondanten, Chokladens dag, Goda desserter

Kommentera