Äppelkaka med havresmul

 
Jag har länge varit sugen på att göra en äppelkaka med havresmul, och nu när jag äntligen hade lite äpplen hemma så fick jag tillfälle att prova. Jag har ett väldigt gott recept på en saftig äppelkaka i långpanna, Rahels äppelkaka, Så jag gjorde om det receptet till en äppelkaka med havresmul istället. Vill man så kan man göra kakan i en långpanna, men det går även bra i en rund springform. Tänk på att välja en större då det blir väldigt mycket smet, så du får plats med allt! Jag hade en form som är 26 cm i diameter och den blev perfekt! Det gjorde att kakan blev högre vilket jag gillar, men innebär att det behöver vara inne i ugnen lite längre. Det gör att ytan hinner få färg innan kakan är klar, så tänk på att täcka över med något så den inte blir bränd. Gör du den i en större form så kan man minska ner på gräddningstiden då den blir klar snabbare. En riktigt härlig höstkaka med goda smaker av äpple och kanel som tillsammans med den saftiga kaka och det krispiga havresmulet gör den helt ljuvlig! Lyxa gärna till det med lite vaniljvisp till, så gott!
 
 
Kaka
3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
3 msk strösocker
3 stora äpplen i tunna skivor
 
Havresmul
50 g smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 msk ljus sirap
1 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och mjöla springform, ca 26 cm i diameter (går även bra med en ugnsform ca 20x25 cm). Vispa ägg och socker pösigt.  Koka upp smör och mjölk tillsammans, vispa ner blandningen i äggsmeten. Rör ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i formen. Blanda kanel och socker i en skål och häll blandningen över äppelskivorna. Rör om så att alla skivor är täckta av kanelblandningen. Stick sedan ned skivorna i smeten. Blanda ingredienserna till havresmulet och strö över kakan. Grädda kakan i 40-50 minuter. Känn med en sticka, kakan är klar när stickan är torr. Täck kakan med t ex aluminiumfolie om den hunnit få färg innan den är helt färdiggräddad. 
 
 
Kategori:
Brunch, Havre, Kanel, Mjuk kaka, Äpple

Äpplekaka, Äpplekaka med havresmul, Saftig äpplekaka, Havresmul, Äppelkaka med havrecrumble

Kommentera


Kommentarer

jessica

Den ser helt ljuvlig ut!

Svar: Tack snälla, så gott med äppelkaka! :)
Cake by Mary

Sanne

Jag köpte ett kilo aroma-äpplen och gjorde den godaste äppelkakan nånsin!

Svar: Åh, så härligt! Är ju så gott att baka med äpplen! :)
Cake by Mary

Hanna Karlsson

Men mums! Det låter verkligen underbart gott!

Svar: Ja, den var så saftig och god, och extra gott med det krispiga havresmulet på toppen! :)
Cake by Mary

Anonym

Fin äppelkaka!
Tack för recept.

Svar: Tack snälla! :) <3
Cake by Mary