Citronskumbollar med lemoncurd

 
Jag ville egentligen kalla dessa skumbollar för Citronmarängpajskumbollar, men det blev ett så långt och krångligt namn så jag döpte om dem till Citronskumbollar med lemoncurd istället! Tanken var att de skulle påminna om en citronmarängpaj med en mördegsbotten, en fyllning av lemoncurd och toppad med skum och maränger. Jag gillar syrliga bakverk och särskilt med lemoncurd, för den är riktigt syrlig, så jag tycker att dessa skumbollar blev riktigt goda! Helt klart i topp 3 av alla varianter jag har gjort och det har ju blivit några nu! Den ligger nog i toppen med Kolaskumbollarna med salt kolafyllning och Hallonpajskumbollar, men sen är Semmelskumbollar och Nutellafyllda skumbollar med schweizernöt väldiga goda också....hm, svårt beslut känner jag! Men absolut något för dig som gillar skumbollar och lemoncurd!
 
 
Mördeg, 24 st
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
 
Lemoncurd
3 citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
 
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
200 g vit choklad (ev. med citronsmak)
gul chokladfärg (kan uteslutas)
lite neutral olja, t.ex. raps
krossade maränger
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Stansa ut kakor med en rund pepparkaksform, ca 5,5 cm i diameter. Grädda dem på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i ca 12 min, eller tills de börjat få lite färg på kanterna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen spritas på. 
Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaften från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
Blanda ut maizena med saften av den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa samma äggen och rör ner dem i vätskan,  och ställ tillbaka på spisen. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Häll över curden i en ren skål och låt svalna. Häll sedan upp curden i en silikonform med små kupoler eller annan frystålig form. Låt stelna till i frysen i ca 1 timme. 
Lägg gelatinbladen till skumfyllningen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ett lager fyllning på mördegskakorna. Lägg på en fryst lemoncurdbit i mitten och fortstätt att sprita på skumfyllning. Ställ skumbollarna i frysen 30-60 min så blir det lättare att doppa dem i chokladen.
Smält under tiden chokladen till garneringen, färga ev. med lite chokladfärg, och rör sedan i lite olja. Doppa skumbollarna i chokladen och strö över krossade maränger. 
 
 
 
 
Kategori:
Citron/Lime, Maräng, Skumbollar, Vitchoklad

Citronskumbollar, Citronskumbollar med lemoncurd, Lemoncurd, Citronmarängpajskumbollar, Skumbollar med lemoncurd

Kommentera


Kommentarer

IA

ÅHHHH! Likaså den chocolate espresso..Det bara vattnas i munnen när man ser det här ju.

Svar: Åh, kul att du gillar recepten! :)
Cake by Mary

sara

Oj shit vad goda de såg ut och lät i receptet! Måste absolut prova men det låter lte tidkrävande och krångligt för någon som mig som inte kan baka...?

Svar: Ja, de är verkligen goda! Fördelen med det här receptet är att man kan förbereda det mesta och ha i frysen, så man behöver inte göra allt på samma dag. Gör kakorna en dag och frys in. Gör lemoncurd samma eller en annan dag och frys in. Samma dag som du gör skumfyllningen så lägger du ihop allt med botten, lemoncurd och skumfyllning. Hit kan du också förbereda om du vill och sedan frysa in. Det sista är att doppa de i choklad och ev. dekorera med marängkross. De går även att frysa in efter att de är helt klara om man inte vill göra dem på serveringsdagen. Så visst, lite tidskrävande men ändå inte farligt då de går att förbereda och krångligt tycker jag nog inte så det kommer du klara av galant tror jag! :)
Cake by Mary