Citronskumbollar med lemoncurd


Mördeg, 24 st
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
Lemoncurd
3 citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
Skumfyllning
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering
200 g vit choklad (ev. med citronsmak)
gul chokladfärg (kan uteslutas)
lite neutral olja, t.ex. raps
krossade maränger
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Stansa ut kakor med en rund pepparkaksform, ca 5,5 cm i diameter. Grädda dem på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i ca 12 min, eller tills de börjat få lite färg på kanterna. Låt kakorna kallna helt innan fyllningen spritas på.
Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaften från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
Blanda ut maizena med saften av den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa samma äggen och rör ner dem i vätskan, och ställ tillbaka på spisen. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Häll över curden i en ren skål och låt svalna. Häll sedan upp curden i en silikonform med små kupoler eller annan frystålig form. Låt stelna till i frysen i ca 1 timme.
Lägg gelatinbladen till skumfyllningen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och blanda i lite av marängen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ett lager fyllning på mördegskakorna. Lägg på en fryst lemoncurdbit i mitten och fortstätt att sprita på skumfyllning. Ställ skumbollarna i frysen 30-60 min så blir det lättare att doppa dem i chokladen.
Smält under tiden chokladen till garneringen, färga ev. med lite chokladfärg, och rör sedan i lite olja. Doppa skumbollarna i chokladen och strö över krossade maränger.


ÅHHHH! Likaså den chocolate espresso..Det bara vattnas i munnen när man ser det här ju.