Chocolate Espresso Bundt Cake

 
Igår var det Lösgodisets dag och idag firar vi Kaffets dag! Jag har massor av bakböcker som jag alltid tänker att jag ska baka ur och denna kakan är ett sådant recept. Har länge tänkt att jag ska prova det och nu passade det ju perfekt då det är kaffe i den. Receptet kommer från Roy Fares bok "United States of Cakes". Gillar du amerikanska bakverk så kan jag verkligen tipsa dig om denna bakboken! Kakan som heter Chocolate Espresso Bundt Cake är en sockerkaka, inte den vanliga luftiga varianten som vi har här i Sverige. utan en kompakt och saftig variant. Espressopulvret som man har i smeten ger kakan en tydlig och härlig kaffesmak. I USA är det väldigt vanligt att man täcker sina sockerkakor med en glasyr, så denna kaffekaka toppar vi med en chokladglasyr. Jag tyckte kakan påminde lite om kärleksmums och hade man haft lite kokosflingor på toppen så hade det nog smakat precis som det. Gillade verkligen att den var så saftig och god i konsistensen, och till den så måste man ju ha en kopp kaffe så klart! 
 
 
Chokladkaka, ca 15 port
4 dl vetemjöl (240g)
1 tsk bakpulver (5g)
1 msk vaniljsocker (10g)
1 krm salt (2g)
230 g smör
1 1/2 dl kakao (60g)
2 msk espressopulver (15g)
1 1/2 dl vatten (150g)
4 1/2 dl strösocker (400g)
2 1/2 dl gräddfil (250g)
2 ägg (110g)
 
Chokladglasyr
75 g osaltat smör
1 tsk glykos eller honung (8g)
100 g mörk choklad, 70%
 
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 
Smöra och mjöla en rund sockerkaksform, ca 23 cm i diameter och minst 10 cm djup. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kakao, espressopulver och vatten och vispa ihop till en jämn blandning. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt sedan socker, gräddfil och ägg, blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna och vispa ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå i formen i 10 min, stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt. 
Smält smör, glykos och choklad i ett vattenbad. Rör ihop till en jämn glasyr. Låt den sedan svalna till ljummen temperatur. Lägg ett bakplåtspapper under gallret som kakan står på och häll glasyren över kakan. När  glasyren stelnat, flytta över kakan till ett fat. 
 
 
Kategori:
Choklad, Kaffe, Mjuk kaka

Espressokaka, Kaffekaka, Chocolate Espresso Bundt Cake, Espressosockerkaka, Kaffesockerkaka

Kommentera