Morotskaka á la Roy

 
Idag är det Morotens dag och bästa sättet att fira det på tycker jag är med en morotskaka så klart! Jag har ett favoritrecept som är mammas goda morotskaka, men tänkte att jag ska prova något annat recept denna gången. Jag valde ett recept som kommer från Roy Fares bok "United States of Cakes". Det som skiljer smakmässigt från mammas morotskaka är att det är kokosflingor i denna. Tänkte att det kunde vara spännande att se hur morotskakan smakar då. Jag tyckte det var konstigt att kakan inte var i närheten av klar efter den tid som stod i receptet. Det tog väldigt mycket extra tid innan den blev klar, och det var först efter att kaka var färdiggräddad som jag upptäckte att ugnen skulle vara ställd på varmluft och inte över- och undervärme som jag hade! 😬😀 Trodde först att det var nåt fel på min ugn, men det var skönt när jag insåg att det bara var jag som satt ugnen på fel inställning. Kakan var faktiskt väldigt god, och kokossmaken kom fram väldigt svagt vilket passade fint tycker jag - slutbetyget blev alltså en väldigt god morotskaka!
 
 
Kaka
1 dl kokosflingor
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbokat
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 ägg
3 1/4 dl strösocker
3 dl neutral olja, t.ex. raps eller solros
340 g fint rivna morötter
 
Frosting
50 g rumsvarmt osaltat smör
300 g cream cheese
5 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen 180 grader varmluft.
Smöra och mjöla en form, 30x22 cm, alt. klä den med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke. Blanda ner oljan och de torra ingredienserna i omgångar i äggsmeten. Rör till sist i morötterna. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna helt. 
Vispa smör och färskost fluffigt i en bunke. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en fast och fin frosting. Bred frostingen över kakan. 
 
 
Kategori:
Kanel, Mjuk kaka

Morotskaka, Roy Fares morotskaka, Morotens dag, Saftig morotskaka

Kommentera