San Sebastian cheesecake

 
Har du hört talas om San Sebastian cheesecake? Den har sitt ursprung från den spanska staden San Sebastian, där finns restaurangen La Viña serverar denna cheesecake. Det är tydligen många turister som lockas dit av att den är känd som en av de bästa cheesecaken man kan äta. Nu undrar du säker vad skillnaden är mellan en San Sebastian cheesecake och en vanlig klassisk cheesecake? Den stora skillnaden är att en San Sebastian cheesecake inte har någon botten och att man gräddar den tills den nästan har en bränd yta, till skillnad från klassisk cheesecake som ska vara vit efter gräddning. Den karamelliserade ytan är typisk för denna cheesecake och adderar till smaken, samtidigt som den inuti är krämig och len. Cheesecaken har i originalreceptet ingen smaksättning, men enligt grundare till denna baskiska cheesecake så kan man addera det man själv vill som t.ex. vanilj eller lime. I San Sebastian så äts den som den är, men jag har sett flera som serverar den med antingen smält choklad, kolasås eller en fruktsås. Jag provade att ha kolasås till min cheesecake och det var riktigt gott!
 
 
Cheesecake 
500 g cream cheese
160 g strösocker
3 ägg
1 krm salt
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
 
Topping (valfritt)
smält choklad, kolasås eller fruktsås
ev. färska bär
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med 2 bakplåtspapper, se bild nedan. Tryck ut papperet i botten av formen och låt kanterna vara kvar då cheesecaken kommer resa på sig i ugnen. 
Vispa ihop cream cheese och socker i en köksassistent med hjälp av flatblandaren. Vispa i ca 1-2 min så att sockret löses upp. Blanda sedan i ett ägg i taget och häll därefter i saltet. I en lite skål vispa ihop mjöl med 1/2 dl grädde tills det inte finns några mjölklumpar. Blanda i resten av grädden och häll sedan över det i färskostblandningen. Blanda till en jämn smet och häll över smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min, håll koll de sista 5 minuterna så att ytan inte blir bränd. Ta ut formen, när du skakar formen så ska den fortfarande vara lite vobblig. Låt cheesecaken kallna i rumstemperatur och ställ sedan i den i kylen i minst 4 timmar. Servera som den är eller toppa med lite valfri sås och bär. 
 
 
Tryck ut bakplåtspapper i springformen, vik ner kanterna innan du häller i smeten och sedan kan du vika upp kanterna så de fungerar som stöd när kakan reser på sig i ugnen. 
Kategori:
Cheesecake

San Sebastian Cheesecake, Cheesecake, Baskisk cheesecake

Kommentera


Kommentarer

Mirre

Ojoj såå gott nom nom

Svar: Ja, så gott med cheesecake! 😍😋
Cake by Mary

Anna

Blev inte alls sugen... host, host. (:

Svar: Nä, ost med kolasås kan ju liksom inte vara särskilt gott...?! 😉😄
Cake by Mary