Hasselnötstårta med bärkompott & mascarponechokladkräm

 
Receptet på denna hasselnötstårta tog jag fram i vintras i samband med ett samarbete jag gjorde med Fiberhusk. Den är naturligt glutenfri då jag har använt hasselnötsmjöl istället för vanligt mjöl, just för att jag ville ha en botten med smak av hasselnöt. Fiberhusken hjälper till att binda ihop bottnarna och gör de saftiga och mindre smuliga. Det blev väldigt gott att kombinera bärkompotten och mascarponekrämen med chokladsmak till hasselnötsbottnarna. I helgen firade vi min brorson som fyllde år och jag har länge varit sugen på att göra denna tårta igen, så nu fick jag chansen att göra det!
 
 
Hasselnötsbottnar
5 ägg
2 dl strösocker
300 g hasselnötsmjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk fiberhusk
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
 
Bärkompott
450 g frysta bär (t.ex hallon & blåbär)
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
 
Mascarponechokladkräm
500 g mascarpone
1 1/2 dl florsocker
1 dl kakao
5 dl vispgrädde
 
Garnering
färska bär
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda sedan ihop med äggblandning. Rör ner smöret. Fördela smeten i 3 st smorda engångångsformar, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Känn med en sticka om bottnarna är klara. 
Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Koka på medelvärme i 5-8 min. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.
Vispa mascarpone, florsocker och kakao krämigt. Tillsätt grädden och vispa till lagom tjock konsistens. Fyll frostingen i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa chokladfrosting runt kanten. Bred på hälften av bärkompotten på tårtbotten innanför den spritsade kanten. Spritade sedan på ett lager chokladkräm på bärkompotten. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa samma procedur. Lägg på den sista tårtbotten och täck hela tårtan med resterande chokladfrosting. Garnera tårta med färska bär.
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Choklad, Frukt/Bär, Glutenfritt, Hasselnöt, Tårta, Tårtfyllning

Hasselnötstårta, Glutenfri tårta, Glutenfri hasselnötstårta, Hasselnötstårta med bärkompott & mascarponechokladkräm

Kommentera


Kommentarer

Linnéa

Ohlala!

Svar: Tack! Den är så god! 😍👌🏼
Cake by Mary

Jennie

Gott med tårta.....

Svar: Ja, och den här är verkligen riktigt god! Chokladigt, nötigt och fruktigt på samma gång och med olika texturer! 😍
Cake by Mary

Carina

Bara älskar marscapone, undrar om man kan byta ut hasselnötsmjölet till mandelmjöl istället..

Svar: Ja, det är ju så gott med mascarpone! 😍 Tror det kan bli gott även med mandel! Jag ska testa det också vid tillfälle! 😋👌🏼 Återkom gärna om du testat! 😊
Cake by Mary

Ellen Delin

GUUUUD så gott! Wow!

Svar: Åh, tack! Den var väldigt god! 😍😋
Cake by Mary

Ellen Delin

GUUUUD så gott! Wow!