Havrerutor med kola & choklad

 
Havrekakor i alla varianter tycker jag är så gott! Vet inte var det är med just havre som gör att smakar så bra, kanske är det den knäckiga konsistensen?! Det är det i alla fall i dessa kakor! Detta är en riktigt godisbit! Den knäckiga men ändå sega havrebottnen och på det en topping av kola, choklad och slutligen flingsalt! Alltså, jag dör så gott! Precis en kaka i min smak, olika smaker och olika texturer gör denna kaka helt ljuvlig. Du kan utesluta flingsaltet, men det blir något magiskt när man blandar söt och salt tycker jag - så prova! Du kanske blir lika beroende som jag!
 
 
Havrebotten, ca 24 bitar  
300 g smör
9 dl havregryn
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Kolatopping
250 g Werthers Soft Caramels (2 påsar)
1 msk mjölk
 
Chokladganache
1/2 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
 
Topping
flingsalt (valfritt)
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en rymlig kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Rör om ordentligt tills allt är blandat och tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd form, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min. Låt kakan kallna helt, gärna i kylen. 
Värm kolorna försiktigt i micron med mjölken. Rör om ordentligt så att mjölken blandas väl. Ta ut kakan och bred på kolan. Ställ i kylen och låt kolan stelna. 
Koka upp grädden till ganachen. Skär chokladen i bitar och häll i den varma grädden. Ta av kastrullen från plattan och rör om tills chokladen har smält helt. Bred på ganachen över kakan. Strö på flingsalt, kan uteslutas. Låt chokladen stelna något och skär sedan i rutor. 
 
 
 
 

Kategori:
Choklad, Havre, Kola, Långpannekaka

Godaste kakan, Havrekaka med kola, Havrekaka, Havrekaka med kola & choklad, Knäckig havrekaka, Magisk kaka

Kommentera


Kommentarer

mässing diskbänk

Gud så mycket gott!! Vill plötsligt baka massor!

Svar: Ja, de här havrerutorna var riktigt mumsiga! 😋👌🏼
Cake by Mary