Massipantååta - Fössta tossdan i mass

 
Idag är det fössta tossdan i mass - Smålands inofficella nationdag som självklart firas med massipantååta! 😀 Firandet började för några år sedan och har sitt ursprung från en Facebookgrupp som hyllar den småländska dialekten där bokstaven "r" hoppas över när den kommer framför en annan konsonant. Det gör att första torsdagen i mars blir fössta tossdan i mass. Även om jag har bott i Stockholm i många år nu så ser jag mig själv som smålänning fortfarande, så detta är ju en dag att fira tycker jag - särskilt när det firas med massipantååta! För mig är den godaste marsipantårta den klassisksa princesstårtan och den tycker jag ska innehålla hallon, antingen en god hallonsylt, mosade färska/frysta hallon eller en hemmagjord hallonkompott. Föredrar du princesstårta utan sylt så kan du bara utesluta den. Detta recept är en enklare variant - vill du göra den ännu enklare så använder du köpta tårtbottnar. Det innebär också att jag använt färdigkavlade marsipanlock, färdiga rosor och blad. Tyvärr är de köpta locken inte tillräcklligt stora för att täcka en tårta på 24 cm i diameter. Det löser du enkelt genom att köpa två marsipanlock som du lägger ovanpå varandra och kavla ut till lagom storlek så att den täcker tårtan. Tänk på att strö ut maizena både under och över så inte marsipanen fastnar. Marsipan blir ju lätt kladdigt när den blir varm. Grundreceptet är från Ica, men jag har gjort några mindre justeringar.
 
 
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning
3 dl marsankräm
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl hallonsylt
 
Garnering
2 färdiga marsipanlock
ros och blad
ca 25-30 g smält choklad
florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker, och vänd ner det i äggblandningen. Häll sedan smeten i springformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min. Känn med en sticka, när stickan är torr är kakan klar. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler och låt kallna helt. Dela kakan i 3 bottnar. 
Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna. Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den är lite högre på mitten, och runt kanterna. 
Lägg båda marsipanlocken ovanpå varandra och kavla ut den så den blir tillräckligt stor för att täcka tårtan. Strö maizena både under och över marsipanen så den inte fastnar under själva kavlandet. Täck tårtan med marsipanen och garnera med rosor och blad. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Häll den i en spritspåse och spritsa ut chokladen över tårtan. Sikta över florsocker.
 
 
 Kategori:
Hallon, Tårta, Vanilj

Massipantåta, Första tossdan i mass, Princesstårta, Princesståta, Marsipantårta,

Kommentera