Saftigaste veganska chokladkakan

 
När man har kalas så händer det ofta att man måste ta hänsyn till olika allergier, och det kan då vara svårt att komma på något gott att baka. Denna kakan har vi i vår familj gjort de gånger vi behöver något mjölk-, nöt- och äggfritt. Receptet på denna otroligt saftiga och veganska chokladkaka kommer från Systrarna Eisenman. Den blir nästan lite som en kombo av kladdkaka och sockerkaka, svårt att förklara men väldigt saftiga i alla fall! Kaffet i glasyren gör att den påminner om kärleksmums. När jag gjorde glasyren så funkade det att ha 2 1/2 dl florsocker, men vill du ha den ännu tjockare så kan du ta upp till 3 dl. Glasyren ska vara trögflytande. Chokladkakan är god som den är, men passar även att bli serverad med en klick vispad grädde och färska bär om man vill. 
 
 
Kaka
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 tsk ättiksprit 12%
2 1/2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
 
Glasyr
40 g smält mjölkfritt smör
2 1/2 msk kaffe
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 1/2-3 dl florsocker
kokosflingor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en bakform. Blanda alla ingredienser och vispa ihop till en slät smet, blanda inte för mycket. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 min. Känn med en sticka, när stickan kommer ut torr så är kakan klar. Låt svalna något och stjälp sedan upp kakan på ett galler för att kallna helt.  
Blanda alla ingredienserna till glasyren. Häll glasyren över kakan och strö över kokos. 
 
 
 
 
Kategori:
Choklad, Kokos, Mjuk kaka, Vegansk

Saftig vegansk chokladkaka, Vegansk kaka, Saftig chokladkaka, Allergivänlig chokladkaka

Kommentera


Kommentarer

Anita

gott :D

Svar: Man tror inte en vegansk kaka ska vara god, men denna är verkligen det! :)
Cake by Mary

Luna

Hur får du den att se så kladdig ut? Mina blir alltid så brödiga.

Svar: Det här receptet är riktigt bra och får kakan väldigt saftig! Sedan tror jag att det precis som alla andra bakverk gäller att inte grädda för länge, så den inte blir torr!
Men testa gärna detta recept och hör gärna av dig sen om hur det gick! 😊💕
Cake by Mary

Lotta

En dum fråga kanske, men om man bara har 24% ättika är det väl bara att halvera? Ta en tesked istället för två?
Tack annars för ett veganskt recept! Och ett utan kikärtsspad! Det är ju inte alltid man har det hemma.

Svar: För att förvandla 24% ättika till 12% så blandar man den 24% ättikan med lika delar vatten, alltså i detta fallet 1 tsk ättika med 1 tsk vatten så ska det funka! 😊
Tack vad roligt att höra! 💕 Jag ska försöka få upp fler veganska recept!
Cake by Mary

Cicci

Vad kul att se att du har tagit med allergier i åtanke. :)

Svar: Tack, tycker det är viktigt att det finns fika för alla! :)
Cake by Mary