Glutenfria kanelbullar

 
För två veckor sedan firade vi Kanelbullens dag och inför den dagen så fick jag äran att ta fram ett glutenfritt recept på kanelbullar för Fiberhusk. Jag gillade resultatet så mycket att jag ville dela mig av recept även här på min blogg! Det blev verkligen mjuka och saftiga glutenfria kanelbullar! Fiberhusk använder jag för att det hjälper till att hålla ihop degen och för att få just ett saftigare bakverk. I just detta receptet använde jag Lailas Blå mjölmix, men det går bra med annan glutenfri mjölmix också. Jag gillade också att bullarna höll sig saftiga även dagen efter, jag hade förvarat de i  en plastpåse i rumstemperatur. De går självklart bra att frysa in också!
 
 
Kanelbullar, ca 36 st
5 dl mjölk (alt. laktosfri mjölk)
50 g jäst
2 msk fiberhusk
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör
12 dl glutenfri mjölmix (700g)
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
2 msk vaniljsocker
1 msk kanel
 
Garnering & Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst sig. Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 min. Blanda i ägg, salt, socker, sirap och kardemumma. Tillsätt smöret i kuber och mjölet i omgångar. Arbeta degen väl i maskin, ca 5 min. Tänk på att degen ska vara lite kladdig, för mycket mjöl gör att bullarna blir torra. Dra plastfolie över bunken och låt jäsa i 1 timme. Förbered fyllning genom att blanda smör, farinsocker, vaniljsocker och kanel. Ta upp degen ur bunken och knåda den lite lätt. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop och skär degen i ca 2 cm breda bitar.  Lägg bullarna i bullformar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 8-10 min, tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.
 
 
Kategori:
Bullar, FODMAP, Glutenfritt, Kanel

Glutenfria kanelbullar, Saftiga glutenfria kanelbullar, Kanelbullar med fiberhusk

Kommentera


Kommentarer

Evelina

Fina bilder!! och jag blir så sugen på att äta bullar

Svar: Tack, vad roligt att höra! 😀💕
Cake by Mary