Toscakaka med hasselnötter & nutellafyllning

 
Något som jag verkligen gillar är Toscakaka! Det är kombinationen av den saftiga, mjuka kakan tillsammans med den sega kolatoppingen med nötter som gör att den blir helt ljuvligt god! Den klassiska toscakakan är en favorit, men jag provat olika varianter med fyllning också - både en med vanilj och en med citron. Denna gången fick det bli en chokladig variant med nutellafyllning, och för att öka upp hasselnötssmaken ännu mer så hade jag i hasselnötter i toscan istället för mandel. Den blev verkligen supergod! Jag var lite otålig och hade bråttom när jag skulle vispa fyllningen så jag märkte inte förrän efter att jag fyllt kakan att jag inte hade vispat krämen tillräckligt hårt. Så se till att den är tillräckligt fast innan du fyller din toscakaka!
 
 
Nutellafyllning
3 dl vispgrädde
200 g valfri hasselnötskräm (likt Nutella)
 
Kaka
100 g brynt smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
 
Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötter
 
Värm upp grädden till fyllningen och ta av kastrullen precis innan den börjar koka. Häll i nutella och rör runt tills den smält. Ställ in nutellagrädden i kylen tills den kallna helt, gärna över natten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom hasselnötterna i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Hacka hasselnötterna och blanda försiktigt i dem i glasyren. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt kakan kallna. 
Vispa upp nutellagrädden till en fast kräm. Dela kakan och fyll med nutellafyllningen.
 
 
Kategori:
Hasselnöt, Mjuk kaka, Nutella

Toscakaka med hasselnötter, Toscakaka med nutellafyllning, Hasselnötstoscakaka, Hasselnötstosca

Kommentera


Kommentarer

Siv

Nu fick jag reda på vad som fattades i mitt liv.
Tack för receptet

Svar: Haha...vad härligt att det är komplett nu då! 😄💕
Cake by Mary